A. B. | 11. 1. 2023, 10:04 | Vir: Sensa

Nebo bo osvetlil komet, ki bo viden prvič po 50.000 letih

Posnetek zaslona/ blog.physics-astronomy

Ne pozabite se ozreti v nebo, morda ga ujamete. 

Komet C/2022 E2 ZTF bo 12. januarja osvetlil nebo, a bo viden le s pomočjo teleskopov in dajnogledov. Komet so astronomi odkrili 2. marca lani. Komet je v začetku leta potoval skozi ozvezdje Severne krone. Predvidoma bo najsvetlejši 2. februarja, ko bo letel najbližje Zemlji. "Takrat bi na temni lokaciji moral biti po napovedih viden tudi s prostim očesom," je pred kratkim v pogovoru za N1 dejal predsednik Astronomskega društva Orion Igor Žiberna.

Viden bo vso noč 

Okoli 30. januarja bo komet potoval mimo Severnice. Nato bo okoli 6. februarja šel mimo najsvetlejše zvezde v ozvezdju Voznika. 12. februarja bo potoval mimo Marsa, ki je tudi viden s prostimi očmi. 15. februarja bo potoval mimo najsvetlejše zvezde v ozvezdju Bika. Za novo leto smo ga lahko videli tudi iz Maribora z navadnim daljnogledom. "Dovolj je, če vstanemo uro prej, na primer ob 5. uri," je še povedal Žiberna.

Od sredine januarja bo komet viden vso noč. "Običajno lahko namreč komete opazujemo le takrat, ko so v bližini Sonca: bodisi v večernem mraku ali jutranji zarji. Ta komet pa bo praktično nekaj tednov viden vso noč," je povedal.

Komet je mogoče od zvezd ločiti po repih, ki jih sestavlja prah, in zelenem odsevu kome. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord