P.M. | 31. 7. 2022, 15:56

Tatovi med dopustom: na TEH hrvaških plažah bodite še posebej previdni!

Profimedia

Policisti pri sosedih opažajo velik porast kraj, na kar že vso sezono opozarjajo tudi tamkajšnji mediji. Kdo so najpogostejše žrtve in kako se zaščititi?

Kot piše Dnevnik.hr, je neznani storilec na plaži na Krku dvema turistkama (ena je bila iz Bosne in Hercegovine, druga iz ZDA) ukradel nahrbtnik z denarjem, mobilnim telefonom, oblačili, ključi in drugimi vrednejšimi predmeti. Žal sta ženski stvari pustili brez nadzora in se preveč brezskrbno odpravili na kopanje.

Podobno se je zgodilo tudi dvema turistkama iz Francije na eni izmed plaž na Reki (Pećine), medtem ko je v Novem Vinodolskem nepridiprav s plaže ukradel torbo z denarnico, osebnimi dokumenti, bančnimi karticami in nakitom, še navaja portal.

Profimedia

Žrtve prej opazujejo, izkoriščajo nepazljive

Vsi ti dogodki po navedbah policije potrjujejo, da tatovi izkoriščajo nepozornost obiskovalcev in njihovo morsko brezskrbnost. Poleg torbic in nahrbtnikov jim "zmaknejo" vse od mobilnega telefona, ključev od avtomobila in stanovanja, do sončnih očal in nakita.

Storilci preprosto ne izbirajo predmetov, vzamejo tisto, kar jim je pri roki - tudi brisače in oblačila.

Da bi zmanjšali možnost tatvin in povzročanja nevšečnosti na plažah, policija obiskovalce tudi opremlja z nasveti, kako zaščititi svoje premoženje. Kot navajajo, na plažo nikoli ne prihajajte z dragocenimi predmeti (nakit, fotoaparati, video-oprema itd.), ter z večjimi vsotami denarja. Denarja imejte pri sebi le toliko, da lahko plačate kavo, sok ali senčnik.

Če ste okradeni, takoj pokličite policijo na številko 192, poziva hrvaška policija.

Če ste okradeni, takoj pokličite policijo na številko 192, poziva hrvaška policija.

Profimedia

Ob tem opozarjajo, da če na plažo prihajate z avtomobilom, zaprite vsa okna in zaklenite vrata vozila, v vozilu pa nikoli ne puščajte nobenih dragocenih stvari.

V Makarski za varnost kopalcev skrbijo varnostniki

Po poročanju IndexHR so šli v Makarski še korak dlje. Plaže tam namreč zdaj varujejo zasebni varnostniki in policija. Glavni razlog za uvedbo varovanja kopalcev je nedavni incident, ko so se na plaži sprli prodajalci koruze.

Poleg tega varnostniki in policisti skrbijo, da nihče ne krade in da se na plaži ohranjata red in mir.

Varnostniki so na plaži prisotni med 10. in 18. uro, ko je največ ljudi. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ