12. 4. 2022, 19:08 | Vir: STA

Nove podrobnosti streljanja v Brooklynu: kaj je doslej znanega o napadalcu?

Profimedia

Med jutranjo konico je moški s plinsko masko na obrazu, oblečen v oranžen delavski kombinezon, ustrelil več ljudi, nato pa pobegnil s kraja zločina. 

Newyorški gasilci in policija so sporočili, da je bilo ranjenih najmanj 13 ljudi, ena oseba je v kritičnem stanju. Komisarka newyorških gasilcev Laura Kavanagh je nato sporočila, da je bilo ranjenih 16 ljudi, od tega jih ima deset strelne rane. Zaenkrat ni potrjenih poročil o smrtnih žrtvah. 

Policija prosi javnost za informacije

Do nasilnega incidenta je prišlo na postaji 36. ulice v Brooklynu v Sunset Parku. Sprva je bilo tudi več ugibanj o eksplozivnih napravah, kar pa oblasti doslej niso potrdile. Newyorška policija prosi javnost za informacije, ki bi pripeljale do aretacije osumljenca, vendar dogodka ne preiskuje kot teroristično dejanje.

Incident je povzročil hude motnje po celotnem sistemu v času, ko so ljudje odhajali na delo. Po doslej dostopnih podatkih naj bi do streljanja prišlo na vlaku podzemne železnice - domnevno vlaku N - med vožnjo, ko je osumljenec najprej odvrgel dimno bombo nato pa začel streljati. Ko se je vlak ustavil na postaji 36. ulice, je nastal kaos, saj so se ljudje razbežali na vse strani, nekateri pa so le snemali storilca med begom. Ustreljeni so ležali na tleh postaje, ki se je zavila v gost dim iz vagona. Ljudje sprva niti niso mogli pobegniti, saj je trajalo nekaj časa, preden so upravljavci podzemne železnice odprli vrata vagonov.

Policija je po dogodku zaprla okoliške šole in v lovu za storilcem povsem blokirala večji predel na zahodu Brooklyna. Priče so osumljenca opisale tudi kot temnopoltega moškega, ki ga sedaj lovijo s pomočjo posnetkov na telefonih potnikov podzemne železnice in drugih prič.

Odziv Bele hiše

Na dogodek so se že odzvali v Beli hiši, ki je sporočila, da so predsednika ZDA Joeja Bidna seznanili z dogodkom in ga sproti obveščajo. Biden je le dan prej sprejel nov ukrep proti strelnemu orožju, ki zahteva registracijo sestavnih delov pištol in pušk. Ta ukrep, ki ne bo spremenil veliko glede na razširjenost strelnega orožja v ZDA, se bo soočil s poplavo tožb zagovornikov orožja v ZDA.

Profimedia

Nasilje na newyorški podzemni železnici v času umirjanja pandemije covida-19 narašča, vendar je doslej šlo za večinoma osamljene primere, kot je porivanje ljudi pod vlak in agresivnost brezdomcev, ki jih mestne oblasti sedaj odstranjujejo s postaj in vlakov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol