1. 5. 2022, 17:10 | Vir: STA

Na shodih v Nemčiji prišlo do izgredov

Profimedia

Na več lokacija po Nemčiji so ob praznovanju prvega maja med seboj obračunavali pripadniki skrajnih desnih in levih skupin, posredovala je tudi policija.

Dortmundska policija je na enem od številnih shodov, ki so v Nemčiji potekali ob mednarodnem prazniku dela, uporabila solzivec, da bi razgnala skrajno leve protestnike. Hkrati pa naj bi prišlo tudi do spopadov med skrajno desnimi protestniki in njihovimi nasprotniki v mestu Zwickau na vzhodu Nemčije.

Antifa obtožuje policijo pretiranega nasilja

V Dortmundu naj bi demonstranti, ki so protestirali proti shodu približno 220 desničarskih skrajnežev, napadli policiste in poskušali prebiti njihovo ograjo, je povedal tiskovni predstavnik policije.

Hkrati pa je tiskovna predstavnica organizacije Autonomen Antifa 170 policijo obtožila pretiranega nasilja in povedala, da je bilo več udeležencev shoda ranjenih.

Doslej je policija aretirala 41 udeležencev, dodatnih informacij pa ni podala.

Spopadi med desničarji in levičarskimi aktivisti v mestu Glauchau

Medtem naj bi v mestu Glauchau skupina skrajni desničarjev metala kamenje v vlak, v katerem so bili levičarski aktivisti.

Pred tem je prišlo tudi do spopadov na železniški postaji v bližnjem mestu Chemnitz. Tam pa naj bi 50 skrajno desnih demonstrantov odstranili z vlaka, namenjenega v Zwickau, kjer je stranka Der Dritte Weg organizirala shod, na katerem je sicer bilo približno 500 udeležencev.

Policija je že pred dnevi desničarskim skrajnežem naročila, naj pred začetkom pohoda ne razkazujejo svojih zastav, saj da so javna zborovanja, ki izražajo pripravljenost na uporabo nasilja s paravojaškim ravnanjem, prepovedana.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.