6. 5. 2022, 20:54 | Vir: STA

Na Šrilanki razglasili izredne razmere

Protestniki na Šrilanki

Profimedia

Šrilanka je zaradi pandemije covida-19, ki jo je stala zanjo bistvenih prihodkov od turizma, zašla v hudo gospodarsko krizo.

Predsednik Šrilanke Gotabaya Rajapaksa je zaradi protivladnih protestov še drugič v petih tednih razglasil izredne razmere.

Šrilanka se v zadnjih mesecih spopada z najhujšo gospodarsko krizo od osamosvojitve, zaradi česar prihaja do pomanjkanja nujnih dobrin.

Rajapaksa je odločitev o razglasitvi izrednih razmer sprejel po splošni stavki v organizaciji sindikatov, ki predsednika pozivajo k odstopu.

Potem ko ji je zmanjkalo tujih valut za odplačevanje dolgov, je Šrilanka pred tremi tedni razglasila plačilno nesposobnost in za reševalni paket zaprosila Mednarodni denarni sklad (IMF).

Še pred tem je predsednik Rajapaksa v začetku aprila prvič razglasil izredne razmere v državi po protestu, ki je potekal pred njegovim domom. Po takratni razglasitvi izrednih razmer je vlada ugasnila spletna družbena omrežja, da bi s tem preprečila organizacijo novih demonstracij.

Te so se kljub izrednim razmeram in policijski uri nadaljevale. Protestniki so na ulicah izražali razburjenje nad slabim gospodarskim stanjem, naraščajočo inflacijo in akutnim pomanjkanjem hrane, goriva in zdravil v tej otoški državi.

Šrilanka, ki šteje 22 milijonov prebivalcev, je zašla v hudo krizo zaradi pandemije covida-19, ki jo je med drugim stala zanjo bistvenih prihodkov iz turizma.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol