Ni. Vu. | 2. 10. 2023, 09:34

Na Švedskem obsedeno stanje, premier na pomoč poklical celo vojsko

Profimedia

Povečanje števila umorov, povezanih z delovanjem tamkajšnjih kriminalnih tolp, je predsednika švedske vlade prisililo v to, da je na pomoč poklical celo vojsko.

Švedski premier Ulf Kristersson je pretekli teden pozval poveljnika oboroženih sil, naj pomaga zatreti porast umorov, ki jih pripisujejo tolpam v tej državi. Kristersson se je srečal z vodjo oboroženih sil in vodjo državne policije, s katerima je razpredal o tem, kako se soočiti s povečanjem delovanja tamkajšnjih uličnih tolp.

Odločitev o drastičnem ukrepu je padla po tem, ko sta bila nedavno v Stockholmu ubita dva moška, ​​medtem ko je 25-letna ženska življenje izgubila v eksploziji v hiši v mestu severno od prestolnice.

Premier Kristersson je dejal, da Švedska česa takega še ni videla in da "nobena druga država v Evropi" ni doživela takšne situacije. Poudaril je, da so otroci in nedolžni mimoidoči vse bolj ogroženi zaradi nasilja po vsej državi. Po poročilu vlade iz leta 2021 vsako leto v streljanju na Švedskem umrejo štirje prebivalci na milijon ljudi, v drugih evropskih državah pa 1,6.

Profimedia

Vojska bi zaradi nastalih razmer lahko prevzela nekatere pristojnosti policije. Je pa ta premierjeva odločitev pritegnila pozornost nekaterih švedskih organizacij, povezanih z Amnesty International, ki menijo, da to ni rešitev. Vodja ene od organizacij je izjavil, da so "ukrepi površni in ne vplivajo na glavne vzorce nasilja" ter pozval k boju proti revščini otrok in k povečanju sredstev za socialne ustanove za zaustavitev nasilja.

Švedski mediji porast umorov povezujejo s konfliktom znotraj tolpe, znane po imenu Foxtrot Network, v kateri se trenutno borita dve razdeljeni rivalski frakciji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol