Nikola Vuković | 14. 9. 2023, 07:03

Na vidiku nova zaostritev med Evropsko unijo in Kitajsko: ostre besede in napoved preiskave zaradi nepoštene trgovine

Profimedia

Ursula von der Leyen je prepričana, da Kitajska močno škoduje trgu v Evropski uniji.

Sredin nastop Ursule von der Leyen v Evropskem parlamentu v Strasbourgu je zajel veliko tem, največkrat pa sta bili omenjeni Ukrajina in Kitajska. Čeprav je bila pozornost, namenjena Ukrajini, pričakovana, je pogosta omemba druge države, Kitajske, vsebovala tudi novost, ki je marsikoga, ki je spremljal nagovor, presenetila. Gre namreč za uvedbo protisubvencijske preiskave proti poceni kitajskim električnim vozilom.

Sprožitev preiskave

Drugi del govora predsednice Evropske komisije se je nanašal na svetovno gospodarstvo in glavne izzive, ki Unijo čakajo na tem področju. Von der Leyen se je v svojem nagovoru v delu, v katerem je govorila o gospodarskih temah, sklicevala na nepošteno trgovino s kitajske strani, ki zelo negativno vpliva na trg Evropske unije.

Profimedia

"Sektor električnih vozil je ključna industrija za čisto gospodarstvo z ogromnim potencialom za Evropo, vendar so svetovni trgi zdaj preplavljeni s cenejšimi kitajskimi električnimi vozili, katerih cena je nizka zaradi velikih državnih subvencij," je dejala Ursula von der Leyen in dodala: "To izkrivlja trg EU, zato je čas, da Evropska komisija sproži preiskavo proti subvencijam za električna vozila iz Kitajske." Ob omembi preiskave so se nekateri poslanci odzvali z aplavzom, predsednica pa je nato nadaljevala z govorjenjem o zdravi konkurenčnosti in nepoštenih praksah Kitajske na svetovnem trgu.

Vpliv na mednarodne odnose

Tako odločen nagovor predsednice Ursule von der Leyen in začetek preiskave bo zagotovo vplival na zaostritev odnosov med EU in Kitajsko in morda prinesel nekaj zanimivih novic na svetovni trg. Če gledamo na mednarodne odnose, bo to gotovo najbolj razveselilo ZDA, ki bodo zagotovo pomagale EU pri preiskavi. Po drugi strani bo zanimivo videti reakcijo Kitajske, ki si skupaj z drugimi državami BRICS močno prizadeva spremeniti svetovni red, v katerem je imel Zahod dominantno vlogo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol