R. K. | 1. 6. 2023, 18:03 | Vir: STA

Nad kadilce z vse strožjimi predpisi: opozorilo 'kajenje ubija' kmalu na čisto vsaki cigareti

Profimedia

V deželi javorjevega lista so boj proti tobačnim izdelkom vzeli skajno resno.

Vsaka cigareta v Kanadi bo kmalu opremljena z zdravstvenim opozorilom, je napovedala kanadska agencija za zdravje. Ukrep je del prizadevanj za zmanjšanje uporabe tobaka v Kanadi na manj kot pet odstotkov do leta 2035.

Profimedia

Prva država s tovrstnimi ukrepi na svetu

Nov predpis bo praktično onemogočil izogibanje zdravstvenim opozorilom na tobačnih izdelkih, je v sredo sporočilo kanadsko ministrstvo za zdravje. Nova embalaža bo na vsaki cigareti vsebovala opozorilo s stavki, kot je "cigarete povzročajo raka".

Ukrep sledi 75-dnevnemu javnemu posvetovanju, ki se je začelo lani. Kanadska ministrica za duševno zdravje in odvisnosti Carolyn Bennett je v izjavi povedala, da zaradi uporabe tobaka vsako leto umre približno 48.000 Kanadčanov. "Ukrepamo in smo prva država na svetu, ki bo posamezne cigarete označila z zdravstvenimi opozorili," je dejala Bennettova in spremembo označila za drzen korak.

Profimedia

Kadi 10 odstotkov Kanadčanov

Predpis bo začel v državi veljati s 1. avgustom. Agencija za zdravje predvideva, da bodo do aprila 2025 trgovci prodajali le tobačne izdelke z novimi oznakami. Po podatkih nacionalne raziskave o tobaku in nikotinu iz leta 2021 je v Kanadi delež kadilcev, starih 15 let ali več, približno 10-odstoten. Raziskava je sicer pokazala, da je več takih, ki kadijo elektronske cigarete, približno 17 odstotkov.

Združene države Amerike so leta 1965 kot prva država na svetu sprejele zvezni zakon o označevanju in oglaševanju cigaret, ki je zahteval zdravstvena opozorila na embalaži cigaret, Kanada pa tiskanje opozorilnih nalepk na cigaretne škatlice zahteva od leta 1989.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord