6. 12. 2023, 07:46 | Vir: STA

Najbolj siloviti spopadi doslej: izraelska vojska dosegla središče Han Junisa

Profimedia

Po premirju je prišlo do še hujših spopadov.

Medtem ko izraelska vojska nadaljuje operacije po celotnem območju Gaze, je sporočila, da je po silovitem bombardiranju dosegla središče mesta Han Junis na jugu palestinske enklave, kamor se je zateklo več deset tisoč ljudi s severa. Dodala je, da so v torek potekali najbolj siloviti spopadi od začetka kopenske operacije konec oktobra.

Tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari je Han Junis, drugo največje mesto v Gazi, označil za oporišče skrajnega palestinskega gibanja Hamas. Poudaril je, da so odločeni, da bodo tako kot na severu tudi na jugu območja Gaze "uničili teroriste in poškodovali njihovo infrastrukturo", poroča britanski BBC.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je prav tako zatrdil, da je edini način za hitro doseganje rezultatov uničenje Hamasa z močno vojaško silo. Agencije Združenih narodov medtem opozarjajo, da je okrepitev spopadov še povečala humanitarno krizo in da v Gazi, kjer je razseljena že večina prebivalcev, ni več nobenega varnega kraja.

Netanjahu se je srečal tudi z nedavno izpuščenimi talci in svojci talcev, ki jih še vedno zadržuje Hamas. Po podatkih Izraela palestinski skrajneži še vedno zadržujejo 138 talcev, Netanjahu pa je dejal, da za zdaj ni možnosti, da bi se vsi vrnili domov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol