20. 4. 2022, 10:30

Država z najhujšim izbruhom koronavirusa do zdaj nadaljuje s sproščanjem strogih ukrepov

Profimedia

Stroge omejitve niso ustavile širjenja različice omikron in od začetka marca so uradno potrdili že več kot 400.000 okužb.

Kitajsko velemesto Šanghaj nadaljuje sproščanje strogih ukrepov za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom, čeprav število smrtnih žrtev covida narašča, dnevno pa še naprej beležijo po več tisoč novih primerov okužb.

Spričo najhujšega izbruha novega koronavirusa v dveh letih pandemije je Šanghaj minuli mesec večino od svojih 25 milijonov prebivalcev omejil na njihove domove. 

Mestne oblasti so potrdile več kot 18.000 novih, večinoma asimptomatskih primerov. Umrlo je še sedem ljudi, sicer večinoma starejših od 70 let in s pridruženimi boleznimi, skupno pa so doslej zabeležili 17 smrti.

Doslej so dovoljenje, da zapustijo domove, izdali skupno 12 milijonom ljudem

Obenem so mestne oblasti sporočile, da so najstrožjo obliko zaprtja odpravile za še štiri milijone prebivalcev. Številni pa ob tem še naprej ostajajo omejeni na gibanje v svojih stanovanjskih kompleksih.

Čeprav je izbruh v Šanghaju majhne razsežnosti v primerjavi z drugimi deli sveta, kjer se navajajo na življenje z novim koronavirusom, je postavil na preizkušnjo neprilagodljiv in strog kitajski odziv na epidemijo covida-19 ter ponudil redek vpogled v nezadovoljstvo med ljudmi, ki so jezo zaradi omejitev gibanja, množičnega testiranja in pomanjkljivega dostopa do hrane med drugim izražali na družbenih medijih. Poglejte si, kako izgleda dostava živil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.