20. 11. 2023, 20:09 | Vir: STA

Najstarejši predsednik proslavil svoj rojstni dan s pomilostitvijo prazničnih puranov (in ob tem zbijal šale)

Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je pred Belo hišo pomilostil dva purana, tradicionalno opravilo pred nacionalnim praznikom Zahvalnim dnevom pa je združil s praznovanjem svojega 81. rojstnega dne.

Biden se je rodil 20. novembra 1942 v Pensilvaniji in je že nekaj let najstarejši predsednik ZDA na položaju, ki pa si želi ostati na položaju še za en mandat, čeprav mu ankete trenutno ne obetajo veliko možnosti za uspeh. Doslej najstarejši predsednik ZDA na položaju je bil Ronald Reagan, ki je bil ob koncu drugega mandata leta 1987 star 77 let. Biden bi bil ob koncu morebitnega drugega mandata star 86 let. Demokratske volivce skrbi Bidnova starost, zadnji padec podpore v anketah pa analitiki pripisujejo razočaranju velikega števila liberalnejših volivcev zaradi njegove politike do Izraela in Palestincev.

Biden je ob pomilostitvi puranov zbijal šale. Odločil pa se je pomilostiti purana s farme v Minnesoti po imenu Svoboda (Liberty) in Zvon (Bell), kar se nanaša na znameniti počeni Liberty Bell v Philadelphii, ki je postal simbol boja za ameriško neodvisnost. Omenjena purana tako ne bosta delila usode številnih sotrpinov, ki bodo končali v četrtek na prazničnih mizah Zahvalnega dne, ko Američani slavijo dobrodošlico prvim priseljencem iz Anglije s strani domorodnih Indijancev. Puran je za ta praznik glavna jed.

Profimedia

Liberty in Bell pa sta se po slovesni pomilostitvi preselila v bližnji hotel Willard, od tam pa bosta odpotovala nazaj v Minnesoto, kjer bosta počakala na naravno smrt v varstvu Univerze Minnesote. Tradicija pomiloščanja puranov naj bi segala tja do Abrahama Lincolna, vendar pa je bila prva uradna slovesnost pripravljena leta 1947 pri predsedniku Harryju Trumanu. Nato je bil premor do leta 1963, ko je purana spet pomilostil John F. Kennedy, redno pomilostitve pa je leta 1989 uvedel predsednik George Bush starejši.

Biden bo praznik preživel v Massachusettsu, kamor odpotuje v torek. Prva dama Jill Biden pa bo poleg praznovanja predsednikovega rojstnega dne uradno pozdravila prihod božičnega drevesa pred Belo hišo. Američani Zahvalni dan preživijo v krogu družin in dnevi okrog praznika so med najbolj intenzivnimi v letu glede potovanj. Ameriška avtomobilistična zveza ocenjuje, da se bo za praznik na pot letos odpravilo 55,4 milijona ljudi, kar je 2,3 odstotka več kot lani. Okrog 49 milijonov jih bo potovalo z avtomobili, okrog 5,7 milijona z letali, ostali pa z avtobusi in vlaki.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol