N. V. | 4. 9. 2023, 22:47

FOTO: V priljubljenem nakupovalnem centru lahko kupite sobni rastlinjak za gojenje ... konoplje (saj ni res, pa je)

Profimedia

Slovenci so v trgovskem centru naleteli na nenavadno ponudbo.

Na družbenem omrežju X je zaokrožila presenetljiva objava: v priljubljenem nakupovalnem centru Seiersberg, kamor zahaja veliko Slovencev, saj je tik čez slovensko-avstrijsko mejo, prodajajo sobne rastlinjake za gojenje konoplje. Kot je razvidno s fotografije, ki jo je naložil uporabnik, je sobni rastlinjak za gojenje konoplje na voljo za 529 evrov.

Avstrija sicer velja za eno najbolj strpnih držav do uživalcev marihuane. Gojenje konoplje v medicinske namene je tam dovoljeno že kar nekaj let. Avstrija je gojenje konoplje za medicinske namene uredila v zveznem zakonu o mamilih, psihotropnih snoveh in predhodnih sestavinah, v katerem dovoljuje gojenje konoplje za izdelavo zdravil in s tem povezane znanstvene namene, poroča portal Sobotainfo.

V Sloveniji je konopljo prepovedano gojiti

V Sloveniji smo manj strpni kot v Avstriji. V Sloveniji trenutna zakonodaja dopušča vzgojo konoplje, ki vsebuje zgolj 0,2 odstotkov THC. Izraz za takšno rastlino je industrijska konoplja.

Konoplja se lahko goji za pridelavo semen za nadaljnje razmnoževanje, za pridobivanje olja, za pridobivanje substanc za kozmetične namene, za hrano živali in za pridelavo vlaken in za druge namene, določene z zakonom, ki ureja proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami. Konoplja se lahko goji le na podlagi dovoljenja za gojenje konoplje, ki ga izda minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Konoplja se za medicinske namene od leta 2017 prodaja v lekarnah na recept: tudi vršički, namenjeni kajenju so zakoniti, vendar se dejansko zdravila iz konoplje in vršičkov ne predpišejo tako rekoč nikomur, številne lekarne nimajo zalog teh izdelkov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol