7. 3. 2024, 21:17 | Vir: STA

V Nemčiji težave z levičarskimi skrajneži, ki so povzročili resen požig: napovedujejo odločne ukrepe

Profimedia

Zaradi požara je na tisoče gospodinjstev ostalo brez elektrike, izpad elektrike pa je prizadel tudi bolnišnice in zdravstvene ustanove.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je danes pozvala k odločnemu ukrepanju proti levičarskim skrajnežem. Do njenega poziva prihaja po požaru na daljnovodu v bližini tovarne električnih vozil Tesla pri Berlinu, zaradi česar so morali ustaviti proizvodnjo v obratu. Za napadom naj bi stali člani skrajne levičarske skupine.

Profimedia

Levi radikalizem postaja nasilnejši

"Zdi se, da je šlo za akcijo levičarskih skrajnežev. Šlo je za resen požig, zaradi katerega je na tisoče, zlasti gospodinjstev ostalo brez elektrike," je zadejala Faeserjeva. Ministrica je ostro obsodila napad, ki je povzročil tudi izpad elektrike v bolnišnicah in ambulantah, kar bi po njenem lahko ogrozilo življenja.

Faeserjeva je v pogovoru priznala, da v zadnjih letih "levi radikalizem postaja trši, nasilnejši in se ne ustraši takih dejanj". Državno tožilstvo mora po njenem prepričanju ukrepati, pri čemer je treba "naložiti stroge kazni".

Namestnik nemškega kanclerja in minister za gospodarstvo Robert Habeck je že v sredo obsodil požig v bližini Tesline tovarne in ga označil za zločin.

Profimedia

Odovornost prevzela skrajna skupina Vulkan

Za zdaj še neznani storilci so v torek zažgali daljnovod, ki je odgovoren tudi za električno oskrbo Tesline tovarne v kraju Grünheide v vzhodni deželi Brandenburg. Zaradi izpada električne energije je bila ustavljena proizvodnja v tej edini evropski tovarni električnih vozil Tesla. Izpad je prizadel tudi več deset tisoč prebivalcev.

Policija preiskuje sum požiga in sabotaže, odgovornost za dejanje pa je prevzela nemška skrajna levičarska skupina Vulkan, ki je v pismu zapisala, da gre za protest proti ameriškemu proizvajalcu avtomobilov. Policija meni, da je pismo s priznanjem pristno.

Skupina je že leta 2021 Teslo preko zapisa na spletu obtožila, da ni niti zelena, niti ekološka, niti socialna. V tistem času je bila tudi osumljena požiga električnega napajalnika na gradbišču današnje tovarne.