13. 10. 2023, 13:26 | Vir: STA

Moški vkorakal v šolo in do smrti zabodel učitelja

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Policija je napadalcu že odvzela prostost.

V eni od srednjih šol v mestu Arras na severu Francije je dopoldne moški, oborožen z nožem, do smrti zabodel učitelja in huje ranil dva človeka, pri tem pa vzklikal Alah je velik, je sporočila policija. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je na omrežju X zapisal, da policija napadalca zaslišuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju francoskega časnika Le Figaro, ki se sklicuje na vire na notranjem ministrstvu, je napadalec 20-letni nekdanji učenec šole čečenskega rodu. Je stari znanec policije in je v policijskih kartotekah označen kot islamski skrajnež. Policija je prijela tudi napadalčevega brata, ki se je zadrževal v bližini nekega drugega šolskega poslopja, a ni bil oborožen.

Preiskavo primera je po poročanju francoskih medijev prevzelo posebno francosko tožilstvo, ki se ukvarja s terorističnimi napadi.

Po navedbah virov v policiji, na katere se sklicuje AFP, med ranjenimi ni srednješolcev. Drugi vir je navedel, da sta bila v napadu ranjena varnostnik, ki je bil zaboden večkrat, ter eden od učiteljev.

Prizorišče napada bo po napovedih obiskal francoski predsednik Emmanuel Macron. Spodnji dom francoskega parlamenta, narodna skupščina, pa je v znak solidarnosti z žrtvami prekinil delo.

Današnji napad se je zgodil tik pred tretjo obletnico umora učitelja Samuela Patyja. Tega so 16. oktobra 2020 obglavili v bližini njegove srednje šole v kraju Conflans-Sainte-Honorine nedaleč od Pariza, deset dni po tem, ko je dijakom med poukom o svobodi izražanja pokazal karikature preroka Mohameda. Napadalca, 18-letnega ruskega begunca čečenskega rodu, je ubila policija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord