15. 4. 2022, 14:49 | Vir: STA

Napad na evakuacijski konvoj, več mrtvih civilistov

Profimedia

Ruski napadi na Ukrajino ne pojenjajo, kakšna so zadnja dogajanja v državi? 

"14. aprila so ruski vojaki streljali na evakuacijske avtobuse s civilisti v vasi Borova blizu mesta Izjum. Po zadnjih podatkih je umrlo sedem ljudi, še 27 je bilo ranjenih," je v izjavi na družbenih omrežjih zapisal urad ukrajinskega generalnega tožilca.

Evakuacije civilistov se vseeno nadaljujejo

V naporih, da iz razdejanih mest reši čim več civilistov, je Ukrajina medtem napovedala vzpostavitev devetih evakuacijskih koridorjev na vzhodu države, o katerih naj bi se dogovorila tudi z rusko vojsko. Po besedah predstavnikov Mednarodnega odbora Rdečega križa, ki pomaga pri vzpostavljanju evakuacijskih poti, so ti humanitarni koridorji pogosto načelno dogovorjeni, v praksi pa jih je veliko težje uresničiti.

V regijah Doneck in Zaporožje so dogovorjene poti iz Mariupolja, Berdjanska in Enerhodarja, je sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Evakuacijske koridorje naj bi vzpostavili tudi v regiji Lugansk. Civilisti iz mest Severodoneck, Lisičansk, Popasna, Hirske in Rubižne bodo lahko prišli v Bakmut v sosednji regiji Doneck, če bodo Rusi spoštovali prekinitev ognja, je dejala, in dodala, da ruske enote skušajo zavzeti mesti Popasna in Rubižne.

Bežite na zahod države!

Ukrajinske oblasti še naprej pozivajo civiliste na jugu države in v regiji Donbas na vzhodu, naj se pred napovedano obsežno rusko ofenzivo na ta območja čim prej umaknejo proti zahodu države.

Po podatkih ZN je od začetka vojne konec februarja državo zapustilo več kot 4,7 milijona Ukrajincev. Več kot 7 milijonov jih je razseljenih znotraj Ukrajine.

Razmere v Kijevu 

V Kijevu in nekaterih drugih ukrajinskih mestih je odjeknilo več eksplozij. Ob tem je ruska vojska zagrozila, da bodo kot odgovor na napade ukrajinskih sil na rusko ozemlje v bližini meje z Ukrajino okrepila napade na tarče v ukrajinski prestolnici in njeni okolici .

Rusi so prav tako utrpeli tudi veliko izgubo na morju, ukrajinske sile so potopile njeno raketno križarko Moskva, ključno za rusko mornariško prevlado v Črnem morju.

Število in obseg raketnih napadov na objekte v Kijevu se bosta povečala "kot odgovor na vse teroristične napade in sabotaže, ki jih na ruskem ozemlju izvaja nacionalistični režim v Kijevu," je povedal predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

50 dni ukrajinske obrambe

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je ukrajinskemu ljudstvu zahvalil za 50 dni upora proti napadu Rusije in poudaril, da je jasno, da je glavni cilj ruske invazije Donbas, ki ga želi Rusija uničiti.

50 dni obrambe je dosežek milijonov Ukrajincev, je poudaril.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord