K. Ž. | 6. 10. 2023, 07:25

Mrtev vsak šesti prebivalec: groza po načrtnem napadu na vas

Profimedia

Predstavniki Evropske unije in Združenih narodov so napad označili za vojni zločin.

Uničujoč ruski raketni napad na vas Groza v Harkovu v vzhodni Ukrajini je terjal več kot 50 življenj in požel mednarodno ogorčenje. Ruska vojska je "popolno zlo", je v četrtkovem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Napad so obsodili tudi predstavniki EU in ZN. Ukrajinski mediji so v noči na petek poročali o številnih napadih ruskih brezpilotnih letal, Rusija pa je poročala o ukrajinskih napadih.

"To je bil načrtni raketni napad na vas v regiji Harkov, tarča pa je bila trgovina z živili ter kavarna," je dejal Zelenski. "To ni bil slep napad."

Profimedia

51 mrtvih, med njimi tudi otrok

Po podatkih ukrajinskih oblasti je v Grozi v raketnem obstreljevanju umrlo 51 ljudi, vključno s šestletnim otrokom, poroča portal oe24. Tri osebe so pogrešane.

V času napada so se vaščani zbrali v kavarni na spominski slovesnosti za umrlega sovaščana. Reševalna služba je z delom prekinila zvečer, pod ruševinami pa niso našli več žrtev. Zelenski je dejal, da je v Grozi nedavno živelo nekaj več kot 300 ljudi. Ruski napad je izbrisal šestino vasi.

Profimedia

Visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko EU Josep Borell je ostro obsodil ruski napad. "To je grozljiv ruski teror nad civilnim prebivalstvom Ukrajine in ne kaže znakov pojenjanja. Danes je bil dosežen še en mračni mejnik," je delil Borell. Dodal je, da so namerni napadi na civiliste vojni zločini. Napad je obsodil tudi generalni sekretar ZN Antonio Gutterres, ki je Moskvo prav tako obtožil izvajanja vojnih zločinov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol