R.S. | 22. 8. 2022, 21:51 | Vir: STA

Vlada je odpustila glavna meteorologa, ker sta narobe napovedala vreme

Profimedia

Madžarski provladni mediji so kritizirali meteorološko agencijo, ki je napovedala nevihte in močne sunke vetra, zaradi česar je bil ognjemet v soboto odpovedan. 

Madžarska vlada je odpustila vodjo državne meteorološke agencije in njenega namestnika, in sicer dva dni po tem, ko so zaradi napovedi slabega vremena oziroma neviht in močnega vetra prestavili velik ognjemet, načrtovan ob madžarskem državnem prazniku. 

Minister za inovacije in tehnologijo Laszlo Palkovics, v čigar pristojnost spada državna meteorološka agencija, je vodjo agencije Kornelijo Radics in njenega namestnika Gyulo Horvatha razrešil s položajev, so sporočili z ministrstva, ki pa ni podalo pojasnila

Zavajajoče informacije o obsegu slabega vremena

Odločitev ministra so sporočili dan po tem, ko so madžarski provladni mediji kritizirali meteorološko agencijo, ki je napovedala nevihte in močne sunke vetra, zaradi česar je bil ognjemet v soboto odpovedan. Spletni časnik Origo je zapisal, da je agencija podala zavajajoče informacije o obsegu slabega vremena, kar je zavedlo operativno skupino, odgovorno za varnost.

Madžarska meteorološka agencija se je v nedeljo za napačno vremensko napoved sicer opravičila in navedla "dejavnik negotovosti, ki je neločljivo povezan s stroko."

Ognjemet, ki ga je madžarska vlada napovedovala kot največjega v Evropi in s katerim naj bi počastili madžarski državni praznik, so prestavili na konec tega tedna.

Opozicija je sicer že pred tem pozvala k njegovi odpovedi in ga označila za nekoristno zapravljanje denarja v času, ko se država sooča z gospodarskimi težavami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.