N. V. | 19. 4. 2022, 10:31

Znanstveniki v iskanju novega planeta, ki bi nadomestil življenje na Zemlji

Profimedia

Z močnejšim satelitom od Nasinega Kitajska išče nov planet. Je čas za življenje izven osončja?

Kitajska išče bivalni planet zunaj sončnega sistema in namerava leta 2025 s satelitom izstreliti nov gravitacijski teleskop.

Kitajski astronavti namreč menijo, da bi lahko bivalni planet, imenovan Zemlja 2.0, imel prave pogoje za obstoj tekoče vode in morda življenja.

Napredek kitajskih astronavtov

Kitajski znanstveniki bodo ta mesec objavili podrobne načrte za prvo kitajsko misijo za odkrivanje eksoplanetov. V galaksiji Rimska cesta so odkrili že več kot 5000 eksoplanetov, večinoma z Nasinim teleskopom Kepler, ki je bil v uporabi devet let, poroča novinarska agencija Republike Srbije, Srna.

Zemlja 2.0

Kitajska skupina znanstvenikov pričakuje sredstva za začetek gradnje satelita, ki bo izstreljen z raketo Long March pred koncem leta 2026.

Satelit Zemlja 2.0 je zasnovan tako, da nosi sedem teleskopov, ki bodo štiri leta opazovali nebo. Šest teleskopov bo sodelovalo pri proučevanju ozvezdja Labod-Lyra, istega dela neba, ki ga je pregledal teleskop Kepler. Teleskopi bodo iskali eksoplanete - planete, primerne za bivanje človeka.

Obseg neba, ki ga bodo spremljali

Skupna uporaba več majhnih teleskopov daje znanstvenikom širše vidno polje kot en velik teleskop, kot je Kepler. Šest teleskopov Earth 2.0 skupaj bo spremljalo 1,2 milijona zvezd na 500 kvadratnih stopinjah neba, kar je petkrat širše območje od Keplerjevega.

Kitajci navajajo, da bo njihov satelit deset do 15-krat močnejši od Nasinega v zmožnosti zajema neba, poroča portal Scientific American.

Znanstveniki in inženirji

Kitajska ekipa za to misijo ima že okoli 300 znanstvenikov in inženirjev, ki so večinoma s Kitajske, vendar pričakujejo, da se jim bo pridružilo še več astronavtov z vsega sveta.

Zaželen projekt

Ta projekt je zaželen tudi za Slovence. Kot smo poročali, smo v državi porabili vse vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko planet obnovi v enem letu.

Glede na to, da smo ekološki dolg dosegli že v prvih mesecih leta, s planetom ne ravnamo tako, kot bi morali. zato so spremembe nujne.

Zagotovo pa bi nam bilo pri srcu lažje, če znanstvenik najdejo še en planet, na katerem bi bilo možno živeti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ