J. Z. | 27. 9. 2022, 08:13 | Vir: STA

Velik dosežek Nase v obrambi pred nevarnimi asteroidi: poglejte, kako uspešna je bila

Twitter/Nasa

Ameriška vesoljska agencija je ponoči s sondo Dart ciljala na asteroid Dimorf, ki se je približal Zemlji. To ni bil prvi poizkus Američanov, da bi s sondo zadeli v asteroid.

V našem Osončju kroži več kot milijon znanih asteroidov. Med njimi je podskupina potencialno nevarnih asteroidov, ki so dovolj veliki, da bi lahko ob trku z Zemljo povzročili veliko škodo. Znanih je več tisoč takšnih vesoljskih teles. Strokovnjaki za tako imenovano obrambo pred asteroidi so že leta razmišljali, kako bi se obvarovali pred možnim trkom z asteroidom, ki bi prišel Zemlji na pot.

Ena od zamisli je bila, da bi s trkom sonde poskušali spremeniti pot asteroida. In s projektom DART so zdaj potrdili, da je tak način preusmeritve možen in učinkovit. Sonda je namreč ponoči uspešno zadela asteroid Dimorfos, od Zemlje oddaljen 11 milijonov kilometrov, in s trkom spremenila njegovo smer.

Datum trka so v Nasi izbrali namenoma, saj je bil asteroid minulo noč bližje Zemlji, kar je olajšalo opazovanje s teleskopi. "Začela se je nova era za človeško vrsto. Era, v kateri se bomo lahko ubranili pred smrtno nevarnimi asteroidi," so po uspešno izvedeni misiji sporočili iz Nase.

Asteroid Didymos so odkrili leta 1996 v okviru raziskave neba Spacewatch, njegovo luno Dimorfos pa leta 2003. Ta asteroidni dvojček obkroži Sonce vsaki dve leti in en mesec. Premer večjega telesa je 780 metrov, njegova luna pa meri 160 metrov.

Misija DART ni prvi poskus Nase, da bi s sondo zadela v asteroid. 4. julija 2005 je manjše plovilo, ki ga je izpustila ameriška sonda Deep Impact, trčilo v jedro kometa Tempel 1. Takrat pa cilj ni bil spremeniti poti kometa, temveč bolje preučiti njegovo notranjost.
 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ