12. 2. 2024, 21:56 | Vir: STA

Po spornih izjavah Donalda Trumpa, da bi Rusijo spodbudil k napadu na nekatere članice Nata, pozivi h krepitvi obrambe v Evropi

Profimedia

Med evropskimi voditelji se vrstijo opozorila o nujnosti močnejše in odpornejše Evrope.

Evropa ob Natu potrebuje še eno življenjsko zavarovanje, je danes izjavil francoski zunanji minister Stephane Sejourne. S tem se je odzval na sobotne izjave nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je dejal, da bi Rusijo spodbudil k napadu na članice Nata, ki ne izpolnjujejo finančnih obveznosti do zavezništva.

Profimedia

"Da, potrebujemo drugo življenjsko zavarovanje, vendar ne namesto ali proti Natu, temveč kot dodatek," je na srečanju s poljskim kolegom Radoslawom Sikorskim in nemško kolegico Annaleno Baerbock dejal Sejourne. Po njegovi oceni je potrebno graditi na "evropskem elementu Nata" in okrepiti obrambno industrijo stare celine ter se tako pripraviti na morebiten konflikt.

Evropa mora postati močnejša in odpornejša

H krepitvi evropske obrambne industrije, zlasti v luči vojne v Ukrajini, je danes pozval tudi nemški kancler Olaf Scholz. Baerbock pa je v duhu tega dejala, da mora Evropa v teh nemirnih časih postati močnejša in odpornejša.

Profimedia

"Poskrbeti moramo za varnost Ukrajincev, to pa pomeni, da moramo poskrbeti za našo varnost," je dejala. Poudarila je potrebo po "uniji obrambe in varnosti" ter tako kot kancler pozvala k skupnim nakupom in združevanju oboroženih sil evropskih držav.

Trump z izjavo razburil mnoge

"Če [ruski predsednik Vladimir] Putin verjame, da se naša moč zmanjšuje in naša podpora upada, se popolnoma moti," je še dejala ministrica in ponovila zavezanost Nemčije podpori Ukrajini.

Profimedia

Trumpove izjave so naletele na val obsodb tako v ZDA kot Evropi. Obnje se je danes obregnil tudi Sikorski. "Atlantsko zavezništvo ni pogodba z varnostnim podjetjem," je dejal prvi mož poljske diplomacije. Ob tem je spomnil, da je Poljska po napadih v ZDA 11. septembra v okviru Nata svoje vojake poslala v Afganistan ne da bi "poslala račun v Washington".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol