N. L. | 28. 4. 2022, 14:10

Ne boste verjeli, kaj vse rišejo na volilne lističe

uredništvo

Avstralska volilna komisija naproša volivce, naj ne pretiravajo z risanjem "umetnin" na glasovnice. 

Tudi v Avstraliji se pripravljajo na volitve, ki pa so za razliko od naših obvezne.

Kdor se volitev ne udeleži, plača kazen. Ta za nove prestopnike znaša okrog 13 evrov, za ponavljalce pa 33.

Zato se na voliščih znajdejo tudi takšni volivci, ki si sploh ne želijo voliti, pa po sili razmer morajo.

Rezultat prisile je zato visoko število neveljavnih glasovnic, ki jih je na zveznih volitvah običajno okrog 5 odstotkov. 

Nekaj najboljših iz leta 2016

Po debatah, ki v zvezi s tem potekajo na družbenih omrežjih, se med risarijami najpogosteje pojavlja morda vulgaren, a zato mednarodno uveljavljen simbol. Kot povsod drugod, se da tudi v tem blesteti.

Ta volivec je takole vnesel številko ena v kvadratek pred ime kandidata. Ker je svoj glas jasno izrazil, je po avstralskih pravilnikih o glasovanju ta glasovnica veljavna!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stevie Philp (@steve_philp)

Naslednji volivec je ob listo kandidatov izpisal celoten menu z izbiro sestavin za kebab: želi kebab s piščančjim in govejim mesom, z vso zelenjavo ter s piknik, čili in česnovo omako.

Ljubitelj TV nadaljevanke Seinfield pa je na glasovnico dodal delček scenarija iz ene od epizod in nato volil za slikovit, a morda nekoliko kontroverzen lik Cosma Kramerja:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SBB's (@seinfeldsbestbits)

Tvit Avstralske volilne komisije

Pred dnevi je avstralska volilna komisija svoje volivce prosila, naj se na dan volitev 21. maja umirijo s svojimi sporočilci in tako olajšajo delo uslužbencem, ki preštevajo volilne glasove. Ti naj bi namreč "videli že vse", so zapisali na Twitterju: 

"Vaš glas bo veljaven, da le zaznamki ne identificirajo ali zakrivajo številk. Vendar pozor – naše osebje, ki prešteva glasove, je dobesedno videlo že vse, na dotični večer pa bomo preštevali na milijone glasovnic. Našemu osebju olajšamo štetje vaših glasov."

Kot vidimo, komisija poudarja tudi, da čečkanje neumnosti ne pomeni nujno neveljavne glasovnice. Obenem pa želi, da volivci s tem početjem prenehajo.

Po odzivu sodeč utegne imeti prošnja komisije ravno nasproten učinek od želenega: "Če narišem nekaj izjemnega, bo moja glasovnica obešena na steno hrama demokracije?"

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord