N. V. | 23. 7. 2022, 13:54

Nebo nad mestom obarvala skrivnostna rožnata svetloba

Tammy Szumowski Facebook

Vesoljci? Asteroid? Konec sveta? Le kaj je ta sij, ki so ga videli prebivalci?

Prebivalci avstralskega mesta Mildura so osupnili, ko je nočno nebo razsvetlil skrivnostni rožnati sij.

So prišli vesoljci? Gre za asteroid? Se bliža konec sveta?

"Bilo je zelo nenavadno. Pred otroki sem se pretvarjala, da sem mirna, in jih tolažila, naj ne skrbijo, a sama pri sebi sem se spraševala, kaj za vraga je to," je za ameriški medij BBC opisala Tammy Szumowski, ki je fotografije rožnatega sija objavila na Facebook in tako mnoge spodbudila k razmišljanju, kaj bi ta lahko naznanjal.

"Poklicala sem mamo in v ozadju slišala očeta: 'Bolje, da pohitim s čajem, ker bo konec sveta.' In mama mu je odgovorila: 'Kaj ti bo čaj, če pa bo konec sveta?'" je še dodala. 

Omenjena družina sicer ni bila edina, ki jo je skrivnosten pojav v sredo zvečer pustil odprtih ust. V Milduri in okoliških mestih so se ljudje zgrinjali na svoja dvorišča, da bi fotografirali sij, poroča The Guardian

Prebivalec Red Cliffsa Andrew Kynaston se je približno ob 18.30 z ženo vračal domov, ko sta zagledala svetlobo. Sam je navajen sončnih zahodov, vendar česa takšnega še nikoli ni videl, je povedal za The Guardian. "Izgledalo je lepo in hkrati nenavadno," je dejal. Tudi sam ni vedel, kaj bi to lahko bilo.

Kaj je ta sij?

Pojav je razkril tajno lokacijo enega od obratov za gojenje in pridelavo medicinske konoplje. Zatemnitev, ki jo sicer uporabljajo, tiste noči ni delovala.

Medicinska konoplja je bila v Avstraliji legalizirana leta 2016, uživanje droge izven tovrstnih namenov pa je prepovedana.

Tako obstaja le malo obratov za gojenje in pridelavo konoplje, njihove lokacije pa so zaradi varnostnih razlogov tajne.

Cann Group Ltd je prvo avstralsko farmacevtsko podjetje, ki je dobilo licence za gojenje konoplje v medicinske in raziskovalne namene. 

"Konoplja potrebuje različne spektre svetlobe, ki spodbudi njihovo rast," je povedal Rhys Cohen, vodja komunikacij pri Cann Group Ltd. Pogosto se uporablja svetloba rdečega spektra.

Pri tako imenovanem hidroponskem gojenju rastline ne potrebujejo zalivanja in gnojenja, hranilne snovi jemljejo iz vodnih raztopin hranilnih soli. 

Običajno ima objekt zatemnitvene žaluzije, ki se ponoči spustijo in svetlobo blokirajo. V sredo zatemnitev ni delovala, je potrdil Cohen, in ker je bila noč oblačna, so luči ustvarile "sončni zahod na steroidih", ki ga je bilo mogoče opaziti celo v krajih, od objekta oddaljenih eno uro. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec