R. K. | 23. 3. 2023, 11:05

Nekateri verniki začetek pomladi pozdravili z na videz grozljivim prebadanjem lic: sodelovali so tudi otroci

Valdrin Xhemaj/PIXSELL/Bobo

Igle, s katerimi so si sodelujoči prebadali telesa, so dolge od 20 do 30 centimetrov.

Kosovski derviši so začetek pomladi obeležili s posebnim ritualom - prebadajem lic, v katerm so sodelovali tudi otroci. V državi, kjer je islam prevladujoča vera, se sicer le malo vernikov drži derviških verskih zakonov. Derviši so poseben red, privrženci sufizma, ki prakticira mistične oblike islama. 

Rojstni dan prerokovega bratranca

Gre za tradicionalno praznovanje začetka pomladi, ki so ga tokrat izvedli v Orahovcu na zahodu države. To je za skupnost, ki šteje več tisoč članov, posebno obdobje, saj v tem času praznujejo svoj praznik Sultan Nowruz, ki je hkrati prvi pomladni dan in rojstni dan bratranca preroka Mohameda in četrtega kalifa Alija Abija Taliba, piše 24sata.

Valdrin Xhemaj/PIXSELL/Bobo

Derviši se med slavjem ob prazniku zberejo v verskem objektu, imenovanem tekija, vrata objekta pa odprejo za vse, ki se želijo udeležiti obreda. Nič drugače ni bilo niti na letošnjem praznovanju. 

Lica so si prebodli tudi otroci

Slovesnost je trajala dve uri. Med obredom so se dreviši zibali v hipnotičnem ritmu, dokler niso dodegli stanja, podobnega transu. Na koncu je sledil vrhunec slavja, med katerim so si udeleženci začeli prebadati lica in telesa z iglami, dolgimi od 20 do 30 centimetrov. Pri tem pa niso pokazali nobene bolečine, ravno tako pa ni bilo videti krvi.

Valdrin Xhemaj/PIXSELL/Bobo

Vse do konca slovesnosti so plesali, v obredu pa je sodelovalo tudi več otrok, ki so si ravno tako prebodli lica, so dogajanje med praznovanjem povzeli pri omenjenem mediju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol