15. 4. 2022, 13:38 | Vir: STA

Se nekdanja hrvaška predsednica res poteguje za TO svetovno funkcijo?

Profimedia

Odkar ni več predsednica Hrvaške se morda Kolinda Grabar Kitarović ne pojavlja več toliko v medijih. A v ozadju njene politične kariere se dogajajo zelo zanimive stvari.

Po porazu na predsedniških volitvah leta 2020 je Grabar-Kitarovićeva nadaljevala mednarodno diplomatsko kariero, ki jo je začela že pred predsedniškim mandatom v svoji državi. Med drugim je postala članica Mednarodnega olimpijskega komiteja, trenutno je tudi zelo aktivna v misijah, povezanih z ukrajinskimi begunci.

V luči tovrstnih misij se je v Varšavi sestala s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo, a v objavi na Twitterju, v kateri se je zahvalila Poljski in Poljakom za njihovo pomoč v humanitarni krizi, ni razkrila, o čem točno sta se pogovarjala.

Za zdaj le ugibanja ...

Da je obisk povezan z njeno domnevno kandidaturo za šefico Nata in z lobiranjem za ta položaj, hrvaški mediji zaenkrat le ugibajo. O tem, da velja za močno kandidatko za to mesto, poleg hrvaških pišejo tudi tuji mediji. Kolinda za zdaj možnost kandidature ni hotela komentirati, čeprav navedb ni zavrnila. Preden je leta 2014 kandidirala za hrvaško predsednico, je sicer opravljala službo pomočnice za javno diplomacijo generalnega sekretarja zveze Nato. 

Prvič so njeno morebitno kandidaturo omenili med lanskoletnim omizjem na mednarodnem forumu o globalni varnosti v Bratislavi, o čemer je takrat poročala hrvaška televizija Nova TV.

Jens Stoltenberg, aktualni generalni sekretar Nata

Jens Stoltenberg, aktualni generalni sekretar Nata

Profimedia

Zdajšnjemu generalnemu sekretarju Nata Jensu Stoltenbergu se mandat sicer izteče jeseni 2022, ob hrvaški kandidatki naj bi se omenjali še litovska predsednica Dalia Grybauskaite in nekdanja britanska premierka Theresa May.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord