N.Z. | 7. 6. 2023, 15:45

Nekdanji obveščevalec: "ZDA skrivajo letala nezemeljskega izvora"

profimedia

Nekdanji uradnik ameriške obveščevalne službe trdi, da vlada pred ameriškim kongresom nezakonito skriva 'nedotaknjena in delno nedotaknjena" letala nezemeljskega izvora, poroča Guardian. 

David Grusch, ki je vodil analitično raziskavo 'nepojasnjenih nenormalnih pojavov' v agenciji ameriškega obrambnega ministrstva, je za Debrief povedal, da je bil deležen maščevanja, ko je kongresu predal zaupne informacije o vozilih nezemeljskega izvora. Po 14 letih kariere v ameriški obveščevalni službi je položaj zapustil aprila.

Jonathan Gray, častnik ameriške obveščevalne službe v Nacionalnem centru za obveščanje o zraku in vesolju (NASIC), je za poročilo potrdil obstoj 'eksotičnega materiala' in dodal: "Nismo sami."

Po poročanju Guardiana so razkritja prišla po tem, ko so številna poročila v zadnjih letih prebudila zanimanje javnosti za vesoljska plovila in morebitne obiske nezemljanov.

Poročila o nepojasnjenih srečanjih

Leta 2021 je Pentagon izdal poročilo o NLP-jih, v katerem je navedeno, da so zabeležili več kot 140 nepojasnjenih srečanj s takšnimi plovili.

Poročilo sledi razkritim vojaškim posnetkom, ki prikazujejo očitno nepojasnjene dogodke na nebu, pri čemer mornariški piloti pričajo o pogostih srečanjih z neobičajnimi plovili blizu obale ZDA.

V intervjuju z novinarjema Debriefa Lesliejem Keanom in Ralphom Blumenthalom, ki sta pred tem razkrila obstoj tajnega Pentagonovega programa za preiskovanje NLP-jev, je Grusch dejal, da ameriška vlada že desetletja zbira dele brezpilotnih letal neznanega porekla in v nekaterih primerih celotna letala.

"Ne govorimo o prozaičnih izvorih ali identitetah. Material vključuje nedotaknjena in delno nepoškodovana vozila," je povedal Grusch in dodal, da je analiza ugotovila, da je ta material 'eksotičnega izvora', kar pomeni plod 'nečloveške inteligence, nezemeljskega ali neznanega izvora'.

Gray, ki analizira nerazložljive nenormalne pojave v Nasicu, je potrdil Gruschevo poročilo in dodal, da tovrstni pojavi niso omejeni le na ZDA, ampak da gre za 'globalni fenomen'.

Novinarji Guardiana so se po pogovoru z Gruschem pogovarjali z več njegovimi nekdanjimi sodelavci, vsi po vrsti pa naj bi ga pohvalili. V oceni njegovega dela iz leta 2022, do katere so imeli dostop novinarji, pa je Grusch tudi opisan kot 'častnik z najmočnejšim možnim moralnim kompasom'.

Nick Pope, ki je v zgodnjih devetdesetih letih preiskoval NLP-je za britansko ministrstvo za obrambo (MoD), je dejal, da sta izjavi Gruscha in Graya 'zelo pomembni'.

"Ena stvar je imeti zgodbe o zarotah v blogih, te izjave pa prihajajo z višje ravni, s strani pravih poznavalcev, ki so pripravljeni govoriti," je dejal Pope.

"Ko ti ljudje vložijo te uradne pritožbe, vedo, da jih v primeru lažne izjave čaka dokaj visoka denarna kazen in/ali zaporna kazen," je dodal.

Debrief je poročal, da je Gruschevo znanje o materialih in vozilih nezemljskega izvora temeljilo na 'obsežnih razgovorih z višjimi obveščevalnimi uradniki'. Povedal je, da je kongresu poročal o obstoju 'programa zbiranja' materiala NLP.

Grusch v pogovoru za članek ne trdi, da je osebno videl plovila nezemljanov, niti ne pove, kje bi jih lahko hranili, Debrief pa naj bi zaradi tekoče preiskave prosil, naj ne razkrije podrobnosti o maščevanju vladnih uradnikov proti njemu.

Pričevanja vojaških pilotov

Junija 2021 je poročilo urada direktorja nacionalne obveščevalne službe navajalo, da je bilo od leta 2004 do 2021 144 srečanj med vojaškimi piloti in NLP-ji, od katerih jih je bilo 80 zabeleženih na več senzorjih. Le eno od 144 srečanj je bilo mogoče razložiti z 'visoko zanesljivostjo', in to je bil balon.

Po povečanem zanimanju javnosti in nekaterih ameriških senatorjev je Pentagon julija 2022 ustanovil Urad za raziskovanje anomalij, ki je odtlej zadolžen za spremljanje takšnih primerov.

Decembra lani je urad sporočil, da je prejel 'nekaj sto' novih poročil, vendar zaenkrat nobenih dokazov o nezemeljskem življenju.

Objava trditev Grusha in Graya je prišla po tem, ko je komisija ameriške vesoljske agencije NASA, ki je bila zadolžena za raziskovanje nepojasnjenih nenormalnih pojavov, ugotovila, da stigma okoli prijavljanja takih primerov in nadlegovanje tistih, ki poročajo o srečanjih, ovira njeno delo.

Mornariški piloti, ki so delili svoje izkušnje s srečanjem z nepojasnjenimi predmeti med vojaškimi poleti leta 2021, so povedali, da so se pogosto odločili, da o primerih ne bodo poročali interno, ker so se bali, da bi to lahko oviralo njihovo kariero.

NASA se je že odzvala

Ministrstvo za obrambo ZDA se ni takoj odzvalo na prošnjo Guardiana za komentar, Nasa pa je odgovorila: "Ena od Nasinih ključnih prednostnih nalog je iskanje življenja drugje v vesolju, vendar NASA doslej ni našla nobenih verodostojnih dokazov o nezemeljskem življenju in ni dokazov, da so NAP nezemeljskega izvora. Tudi NASA raziskuje sončni sistem in širše z namenom, da bi pomagala odgovoriti na temeljna vprašanja, med katerimi je tudi: ali smo sami v vesolju."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord