12. 8. 2022, 20:34

Nekdanji urednici ruske državne televizije odredili pripor: koliko let ječe lahko dobi?

AFP

Rusija je nov zakon proti diskreditaciji oboroženih sil sprejela 4. marca, osem dni po začetku njene vojaške agresije na Ukrajino.

Marini Ovsjanikovi so danes odredili dvomesečni hišni pripor v kazenskem postopku, v katerem je obtožena širjenja lažnih novic o ruskih oboroženih silah, je sporočilo sodišče v Moskvi. 

Interfax poroča, da je okrožno sodišče Basmani v Moskvi Ovsjanikovi odredilo hišni pripor do 9. oktobra.

Ruski preiskovalni odbor je proti njej odprl primer zaradi obtožb širjenja lažnih informacij o ruski vojski, je povedal odvetnik Ovsjanikove Dmitrij Zahvatov.

"Preiskovalni odbor je proti Ovsjanikovi sprožil kazenski postopek po členu 207.3 Kazenskega zakonika Rusije zaradi širjenja lažnih informacij o ruski vojski," je dejal in dodal, da novinarka lahko dobi do deset let zapora, poroča ruska tiskovna agencija.

Ovsjanikova je bila v ločenih primerih že dvakrat kaznovana zaradi protesta proti vojni v Ukrajini, vključno z marčevsko prekinitvijo programa v živo na ruskem Prvem kanalu z vzkliki "Ustavite vojno!" in s plakatom, s katerim je gledalcem sporočala, naj ne verjamejo vladni propagandi.

Grozi ji 10 let zapora

V zadnjem primeru ji grozi do deset let zapora, če bo spoznana za krivo širjenja informacij o ruski vojski, ki se razlikujejo od vladnih poročil.

Gre za julijski protest, ko je stala na nabrežju reke pred Kremljem in držala plakat, na katerem je predsednika Vladimirja Putina označila za morilca, njegove vojake pa za fašiste.

AFP

"Koliko otrok mora še umreti, preden se ustavite?" je pisalo na transparentu.

Rusija je nov zakon proti diskreditaciji oboroženih sil sprejela 4. marca, osem dni po začetku njene vojaške operacije v Ukrajini.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ