Nikola Vuković | 21. 9. 2023, 13:53

Nemčija bije boj s skrajneži: vsedržavne racije proti ultradesničarskim skupinam

Profimedia

Nemčija še naprej odločno zagovarja svoja demokratična načela, ki temeljijo predvsem na spoštovanju človekovih pravic. Temu primerno so se zgodile racije, s katerimi je država zadala udarec ultradesničarskim in neonacističnim organizacijam.

Ob omembi nacizma je skoraj vedno prva asociacija nemška država v 20. stoletju. Po številnih grozodejstvih, ki so jih v tem stoletju zagrešili nacisti, je nova nemška oblast povsem spremenila svojo politično usmeritev. Smer, v katero se je Nemčija obrnila po strmoglavljenju nacističnega režima, je bila popolnoma drugačna od prejšnje. Dolgoročna izgradnja demokratične družbe in popolno črtanje nacistične zgodovine sta Nemčijo pripeljala do tega, da je zdaj ena glavnih držav Evropske unije, ki se zavzema za evropska in demokratična načela, ki temeljijo predvsem na spoštovanju človekovih pravic.

V Nemčiji kljub vsemu še vedno delujejo nekatere skrajne ultradesničarske in neonacistične organizacije. Ena izmed njih je Hammerskins Germany, ki je del ultrarasistične organizacije Hammerskins Nation. Slednja je začela delovati na ozemlju Združenih držav Amerike, in sicer leta 1988, torej v času, ko so se belopolta, nacionalistična in neonacistična gibanja pojavljala po vsej državi. Ameriški raziskovalci so jo napovedovali kot organizacijo, ki bo "trdna in bolj disciplinirana" kot razvpiti Skinheads. Organizacija je bila vrsto let znana tudi po "strogem procesu novačenja ter ambicioznih in jasno izraženih načrtih za rasistično politično nasilje". Njihovo ideologijo je prevzela tudi organizacija Hammerskins Germany, ki pa jo je nemška vlada v tem tednu dokončno in uradno prepovedala.

Profimedia

"Nemška policija je sprožila preiskave v 10 regijah države in vstopila v 28 stanovanj, ki pripadajo članom organizacije," so sporočili z notranjega ministrstva. Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je v izjavi izpostavila, da je "Nemčija prepovedala skrajno skupino, ki širi rasno teorijo na temeljih nacistične ideologije". Dodala je, da je "Nemčija zadala hud udarec organiziranemu desničarskemu ekstremizmu" in da je s tem "končana nečloveška dejavnost mednarodno aktivnega neonacističnega združenja v Nemčiji". Racije so vključeval tudi nekatere druge regionalne podorganizacije, kot je recimo Crew 38.

S to potezo je Nemčija znova pokazala trdno stališče do obstoja in delovanja tovrstnih organizacij, ki so še vedno zelo prisotne. Tudi v nekaterih evropskih državah, še bolj pa v ZDA, ki se še vedno, po toliko letih, ne znajo spoprijeti s problemom rasizma. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol