T. R. K. | 18. 5. 2024, 17:44

Vdrli na letališko stezo in se prilepili na tla: odpovedati morali kar 60 letov (takšen je bil razlog za dejanje)

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Aktivisti so se v znak protesta prilepili na letališko stezo. 

Nemška policija je aretirala osem podnebnih aktivistov, ki so v soboto vdrli na območje münchenskega letališča, zaradi česar je bilo letališče za kratek čas zaprto in je bilo odpovedanih približno 60 letov.

Tiskovni predstavnik policije je povedal, da so se aktivisti prilepili na vzletno-pristajalno stezo in dodal, da so razmere zdaj pod nadzorom, obe letališki stezi pa sta odprti za prihode in vzlete.

Profimedia

Protest izvedla podnebna skupina Last Generation

Podnebna skupina Last Generation, ki je v preteklosti že organizirala podobne proteste, je v seriji objav na portalu X, ki prikazujejo člane skupine s protestnimi znaki na vzletno-pristajalni stezi, navedla, da je odgovorna za akcijo.
Skupina je kasneje sporočila, da se je šest posameznikov ob 4.45 po lokalnem času (0245 GMT) usedlo na letališki asfalt, da bi blokirali letala, in kritizirala vlado zaradi subvencij, ki jih dajejo letalski industriji. "Problem je vlada, ne naš praznik," so med drugim zapisali, poroča Reuters. 

Tiskovni predstavnik letališča je povedal, da je bilo letališče skoraj dve uri popolnoma zaprto za vzlete in pristanke. Okoli 11 letov je bilo preusmerjenih, približno 60 letov je bilo odpovedanih, še vedno pa so možne zamude, je dejal. Po navedbah letališča je do motenj prišlo v enem najbolj prometnih obdobij na letališču na jugu Nemčije.

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec