1. 5. 2022, 10:48 | Vir: STA

Nemčija z NOVO odločitvijo, ki bo prizadela Rusijo

Profimedia
Nemčija z NOVO odločitvijo, ki bo prizadela Rusijo (foto: Profimedia)

Na najnovejših pogajanjih o šestem paketu sankcij proti Rusiji so v Berlinu podprli v Evropski uniji že nekaj časa predlagano spremembo, ki bi Rusije stala veliko dobav. 

Nemčija naj bi bila po novem pripravljena podpreti prepoved uvoza ruske nafte v EU. Berlin se je namreč v najnovejših pogajanjih o šestem paketu sankcij proti Rusiji jasno izrekel za uvedbo tovrstnega embarga, navedbe virov v Bruslju. 

Evropska unija je že uvedla prepoved uvoza ruskega premoga, a dobavo nafte in plina je težje nadomestiti in zato pogovori o sankcijah v tej smeri še vedno potekajo.

Razlog za spremembo stališča Nemčije naj bi bili zadnji uspehi pri iskanju nadomestnih virov nafte.

Gospodarski minister Robert Habeck je tako naznanil, da jim je uspelo odvisnost Nemčije od ruske nafte s 35 odstotkov pred začetkom vojne v Ukrajini v roku osmih tednov zmanjšati na 12 odstotkov.

Odločitev za embargo znotraj EU s tem postaja veliko bolj verjetna, čeprav naj bi temu koraku še vedno nasprotovale Madžarska, Avstrija, Slovaška, Španija, Italija in Grčija.

Nekatere med njimi, kot sta Slovaška in Madžarska, naj bi bile proti hitri uvedbi prepovedi ruske nafte zlasti zaradi svoje velike odvisnosti od tega energenta.

Države južne Evrope medtem najbolj skrbi pričakovano povišanje cen energentov za potrošnike po uvedbo embarga.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.