25. 6. 2022, 16:39 | Vir: STA

Nemirna noč v Oslu: Norveška z najvišjo stopnjo pripravljenosti

Profimedia

Policija pravi, da je šlo za teroristični napad, zaradi strahu pred morebitnim vnovičnim napadom so odpovedali parado ponosa.

V strelskem napadu blizu središča Osla sta bili ubiti dve osebi, še 21 ljudi pa jih je bilo ranjenih, deset njih resno, je sporočila norveška policija, ki streljanje obravnava kot teroristični napad.

Nevarnost vnovičnega terorističnega napada so opredelili kot "izredno" visoko.

Napadalec, ki naj bi deloval sam, je bil pridržan, policija pa je na prizorišču zločina našla dva kosa orožja.

Do streljanja je prišlo ob enih zjutraj na treh lokacijah v bližini središča norveške prestolnice. Ker je bila ena od teh lokacij gejevski klub, je bila parada ponosa, ki naj bi v Oslu potekala danes popoldan, odpovedana.

Profimedia

Napadalec policiji že znan

Napadalec je bil 42-letni moški, ki ga je v preteklosti policija že obravnavala v zvezi s prekrški v povezavi z nošenjem noža in posedovanjem drog.

Napadalec naj bi bil iransko-kurdskih korenin, v preteklosti pa ga je policija opazovala zaradi skrbi o njegovi radikalizaciji in članstvu v islamističnih ekstremističnih omrežjih.

Kot je na novinarski konferenci dejal predstavnik norveških obveščevalcev Roger Berg, je bil storilec na njihovem radarju od leta 2015 dalje. Obveščevalna služba je bila seznanjena z napadalčevimi težavami v duševnem zdravju, je še dodal Berg.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ