28. 4. 2022, 13:24 | Vir: STA

V pomoč Ukrajini tudi Nemčija: Ukrajina mora imeti neomejeno pravico do samoobrambe

Profimedia

Države Evropske unije sprejemajo nove uredbe pri zagotavljanju pomoči v vojni med Ukrajino in Rusijo. Predlog so sprejeli po tem, ko so bili deležni ostrih kritik za nesodelovanje in obotavljanje v kriznih razmerah. 

Nemški parlament je z veliko večino, in sicer s 586 glasovi za podprl skupni predlog vladajoče koalicijske stranke socialdemokrati (SPD), Zeleni in liberalci (FDP) ter opozicijska konservativna unija (CDU/CSU) o dobavi težkega orožja Ukrajini. Proti je glasovalo sto poslancev, sedem se jih je vzdržalo. 

S tem so podprli spremembo v nemški politiki, do katere je prišlo po odločitvi Berlina v začetku tedna, da se Ukrajini pošlje tanke. Po napovedih naj bi Kijevu dobavili tanke tipa gepard.

Poslanci so vlado kanclerja Olafa Scholza pozvali, naj "nadaljuje in, kjer je mogoče, pospeši dobavo potrebne opreme Ukrajini in tudi razširi dobavo na težko orožje in kompleksne sisteme". Zmožnost Nemčije za obrambo pri tem ne sme biti ogrožena, so še opozorili.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je pred dnevi potrdila poročanje medijev, da se je Berlin odločil neposredno v Ukrajino poslati oklepnike s protiletalskim orožjem tipa gepard, po tem ko je postal tarča ostrih kritik zaradi svojega obotavljanja pri pošiljanju težkega orožja v Ukrajino.

Profimedia

Ob tem je priznala, da so zaloge orožja nemške vojske nizke, zato se bodo obrnili na nemške proizvajalce orožja.

Sopredsedujoča poslanske skupine Zelenih Britta Hasselmann je v današnji razpravi pred glasovanjem rusko invazijo na Ukrajino označila za očitno kršitev mednarodnega prava, Ukrajina pa da ima po njenem "neomejeno pravico do samoobrambe".

Profimedia

Vodja poslanske skupine FDP Christian Dürr je prav tako bil mnenja, da je odobritev tako neposredne kot posredne dobave težkega orožja Ukrajini pravilna.

Scholzeva vlada je v bundestagu danes prejela tudi izrecno podporo za vse dosedanje korake, vključno s sankcijami proti Rusiji, pomočjo pri preiskavah vojnih zločinov in prestrukturiranjem nemške infrastrukture, da ne bo več odvisna od ruske oskrbe z energijo. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ