Š. T. | 13. 3. 2023, 18:35

Nenavaden ukrep: vinjenim voznikom odvzeti avtomobili potujejo v Ukrajino

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Tistim, ki za volan sedejo pod vplivom alkohola, je v tej evropski državi odzvonilo. "Tudi Ukrajina nas brani, mi smo naslednji v ruskem načrtu za obnovitev velikega imperija," pravijo pristojni.

Konec lanskega leta je Latvija spremenila zakonodajo, tako da lahko vlada voznikom, pri katerih je bila ugotovljena trikratna prekoračitev dovoljene meje alkohola, zaseže in proda njihova vozila, je poročal BBC. Po podatkih javne radiotelevizije LSM je v tej državi stopnja alkoholiziranosti in vožnje pod vplivom alkohola med najslabšimi v Evropi, saj se ocenjuje, da se letno zgodi 3500 takšnih primerov.

Porast državnih zasegov avtomobilov

Sprememba zakona je povzročila porast zasegov, ki so v nekaj tednih napolnili latvijske državne blagajne. A da avtomobili ne bi stali v garažah, so se oblasti odločile, da jih predajo Ukrajini, kjer divja vojna. Avtomobili so namenjeni vojski in bolnišnicam, predvsem za dostavo zalog in prevoze zdravstvenega osebja. "Prepričan sem, da nas vsaka majhna ali velika gesta podpore približa zmagi v tej nesmiselni vojni," je dejal finančni minister Arvils Aseradens.

Avtomobili, ki jih pošiljajo v Ukrajino, so večinoma starejši, z veliko prevoženimi kilometri, vendar so vozni, je sporočila vlada. Do zdaj je bilo v dveh mesecih zaseženih kar približno 200 avtomobilov, je zapisal Reuters.

"Ukrajinci ne potrebujejo Tesle ali novih mercedesov"

Reinis Poznaks, ki vodi dobrodelno organizacijo, ki jo je vlada zadolžila za dostavo vozil Ukrajini, je dejal, da njegova skupina izbira avtomobile, ki niso v slabem stanju, "ker Ukrajina potrebuje prevoz in ne tehničnih težav". Vendar pa ni treba, da so nadstandardni. "V Ukrajini ne potrebujejo Tesle ali novih mercedesov," je dejal."

Poznaks je povedal, da je od lanske ruske invazije skupaj s svojo nevladno organizacijo Agendum Ukrajini ločeno poslal že več kot 1000 avtomobilov, ki so bili podarjeni ali kupljeni z donacijami. Dejal je, da je z Latvijce postalo skoraj nova tradicija, da svoje stare avtomobile podarijo Ukrajini, ko želijo kupiti novega.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord