31. 5. 2022, 06:30

V Nepalu se začenja obdobje monsunskega dežja, zakaj nekateri tvegajo potovanje tja?

Twitter/Zeewan Yonzan

Zaradi svoje izjemne lokacije ob strehi sveta, mogočni Himalaji, je Nepal privlačna destinacija za številne popotnike. V luči nedavne letalske nesreče, v kateri so življenje izgubili vsi potniki na krovu, med njimi je bilo tudi šest tujcev, je dobro vedeti, da so vremenske razmere v državi zelo spremenljive. Kdaj je najhuje?

Na severu Nepala še vedno iščejo trupla ponesrečencev letalske nesreče, ki je z 22 ljudmi na krovu izginilo minuli konec tedna. Kot poročajo, so razbitine strmoglavljenega letala raztresene po težko dostopnem gorskem terenu, reševalno akcijo pa otežuje tudi izjemno slabo vreme.

Vreme v Nepalu igra ključno vlogo

Če boste obiskali katero o popotniških spletnih strani o potovanju v Nepal, bodo večinoma vse predlagale, da se tja odpravite spomladi ali jeseni.

Zakaj?

Nekje v začetku junija se tam prične monsunsko obdobje, ki traja do sredine septembra. Močno deževje v monsunskem obdobju vsako leto v državi povzroči številne preglavice in zahteva tudi veliko število življenj.

Popotniki bi zato morali predhodno vedeti, da so med potovanjem v času monsuna izpostavljeni številnim nevarnostim, od možnih zemeljskih plazov in poplav do porušenih cest in mostov, poplave pa dosežejo tudi prestolnico Katmandu.

Blatne poti in pijavke, ki se prisesajo na telo, so še ena od številnih nevšečnosti, ki so možen del potovanj po Nepalu. Monsunsko deževje je sicer najmočnejše ponoči.

Potovanje z letalom po notranjosti majhne države ravno tako ni priporočeno. Poleg tega nepalsko letalsko industrijo že dolgo pestijo slabe varnostne razmere zaradi nezadostnega usposabljanja in vzdrževanja.

Odprava na Mt. Everest (8848,86 m). Njegov vrh in greben predstavljata mejo med Nepalom in Tibetom.

Odprava na Mt. Everest (8848,86 m). Njegov vrh in greben predstavljata mejo med Nepalom in Tibetom.

Bobo

Kdaj potovati tja in se izogniti monsunu?

"Enkrat ni dovolj!" je nacionalni slogan Nepala. In res, v to prečudovito državo se tisti, ki so jo že obiskali, večkrat vrnejo. 

Za visoko sezono naj bi veljalo obdobje od oktobra do novembra. Nebo nad državo je takrat kot pravijo "brez oblačka" in toplo vreme naredi jesen najbolj priljubljeno obdobje za obisk Nepala.

A po drugi strani zaradi trum pohodnikov predvsem na poti na Mount Everest in Annapurno so cene prenočišč takrat precej višje, kot v drugih obdobjih leta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord