17. 5. 2022, 16:26 | Vir: STA

Visoka cena ruske bojne taktike: uničevanje stanovanjskih objektov

Profimedia

Rusija v boju ni pripravljena tvegati bojnih letal zunaj lastne frontne črte. Topniško obstreljevanje iz daljave povzroča veliko kolateralno škodo. 

Ruske oborožene sile se vse bolj zanašajo na neselektivno topniško obstreljevanje ukrajinskih položajev in "niso pripravljene tvegati (...) bojnih letal zunaj lastne frontne črte", ugotavlja britansko obrambno ministrstvo v objavljenem poročilu.

Profimedia

Kot ugotavljajo v Londonu, se bo Rusija v prihodnjih tednih verjetno še naprej "močno zanašala na množične topniške napade", ko bo poskušala ponovno pridobiti zagon za napredovanje v Donbasu na vzhodu Ukrajine.

V poročilu je ministrstvo navedlo tudi, da je bilo med neuspešnim napadom na prestolnico Kijev in sever države uničenih ali poškodovanih približno 3500 stavb v regiji Černigiv. Približno 80 odstotkov vse škode so zabeležili na stanovanjskih objektih.

Nemški kancler Olaf Scholz se je po telefonu pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Izmenjala sta mnenja o trenutnih razmerah v vojni z Rusijo ter poudarila potrebo po diplomatski rešitvi konflikta. Svetovalec Zelenskega Mihajlo Podoljak je medtem dejal, da so "pogajanja ustavljena zaradi nerazumevanja Moskve".

Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit je povedal, da sta se Scholz in Zelenski strinjala, "da je za končanje konflikta potrebna diplomatska rešitev s pogajanji med Ukrajino in Rusijo".

Rusija mora nemudoma končati svoje bojne operacije in umakniti svoje enote iz Ukrajine, sta se strinjala voditelja, ki sta se dogovorila, da bosta ostala v tesnih stikih, je še dejal Hebestreit.

"Mirovni pogovori med Ukrajino in Rusijo so ustavljeni, ker Moskva ne kaže razumevanja razmer," pa je ob tem danes dejal Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika in član ukrajinske pogajalske delegacije.

"Rusija ne kaže ključnega elementa: razumevanja dogajanja v svetu in svoje izjemno negativne vloge," je nadaljeval Podoljak. Dodal je, da Moskva "ne razume, da vojna ne poteka več po njenih pravilih, časovnici ali načrtih".

"Strateški cilj Rusov je vse ali nič," je dejal Podoljak. Ruske politične elite "se bojijo povedati resnico, to je, da se bo vojna morala končati pod povsem drugačnimi pogoji, kot so bili sprva napovedani".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol