29. 10. 2023, 18:44 | Vir: STA

Sprva obveščevalcem očital, da ga niso opozorili na napad Hamasa, zdaj požrl svoje besede

Profimedia

Sprva je izraelski predsednik vlade dejal, da ga varnostni organi niso opozorili na napad, kasneje pa je izjavo umaknil. 

Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu se je danes javno opravičil izraelskim varnostnim in obveščevalnim službam, potem ko jim je očital, da niso opazili znakov, da palestinsko gibanje Hamas pripravlja napad na Izrael. "Zmotil sem se," je med drugim zapisal na družbenem omrežju X in omenjenim službam zagotovil svojo polno podporo.

Vodja izraelske skrajno desne vlade je v nočni objavi na omrežju X sprva zapisal, da ga varnostni in obveščevalni organi niso opozorili, da Hamas pripravlja napad na Izrael. Nasprotno naj bi mu zagotovili, da je grožnja Hamasa odvrnjena, poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia

Sporočilo je objavil nekaj ur po tiskovni konferenci, na kateri so ga novinarji vprašali, ali je vedel, da Hamas pripravlja napad. Danes zjutraj je bila objava izbrisana in nadomeščena z novo, v kateri je Netanjahu dejal, da se je zmotil.

"Stvari, ki sem jih povedal po novinarski konferenci, ne bi smele biti izrečene in za to se opravičujem," je zapisal. Ob tem je poudaril, da v celoti podpira vse vodje izraelskih varnostnih ustanov ter poveljnike in vojake, ki se na fronti "borijo za dom". Vnovič je zagotovil tudi, da bodo glede napada Hamasa izvedli preiskavo, a več podrobnosti o tej ni podal.

Spomnimo

Pripadniki Hamasa so 7. oktobra iz območja Gaze napadli Izrael in ubili najmanj 1400 ljudi, več kot 220 pa so jih vzeli za talce. Povračilno izraelsko bombardiranje in obleganje Gaze je od takrat po palestinskih virih v enklavi zahtevalo že več kot 8000 življenj in povzročilo hudo humanitarno krizo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord