13. 4. 2022, 19:26

Netflix se je umaknil iz Rusije, zdaj pa so tamkajšnji uporabniki udarili nazaj – kdo bo močnejši?

Profimedia

Od 24. februarja, ko je Rusija začela napad na Ukrajino, so do danes v Rusiji že številna tuja podjetja permanentno ali začasno ustavila poslovanje. 6. marca je svoje storitve v Rusiji ustavil tudi gigant pretočnih zabavnih vsebin Netflix. Zdaj pa so ruski uporabniki Netflixa udarili nazaj. 

Kot poroča Reuters, so ruski uporabniki Netflixa sprožili skupinsko tožbo proti vodilni pretočni platformi, saj naj bi ta z enostransko zavrnitvijo dostopa za prebivalce Rusije kršila pravice vseh ruskih uporabnikov. Tožba zahteva poplačilo odškodnine v višini 60 milijonov rubljev (okoli 670.000 evrov) za nastalo nepremoženjsko škodo.

V tožbi, ki jo vodi moskovska odvetniška firma Chernyshov, Lukoyanov in partnerji, je zapisano, da je Netflix s svojimi naročniki v Rusiji sklenil javno naročilo, ki ne predvideva možnosti enostranske zavrnitve izpolnitve obveznosti.

Pred popolno prekinitvijo storitve v Rusiji je Netflix sicer že odpovedal predvajanje 20 brezplačnih ruskih propagandnih programov, ki naj bi jih po ruski zakonodaji Netflix moral predvajati preko svoje platforme.

Netflix je na ruski trg sicer vstopil leta 2016, pred odpovedjo storitev pa so imeli okoli milijon ruskih naročnikov. Mesečna naročnina na Netflix v Rusiji sicer stane 799 rubljev (nekaj manj kot 9 evrov).

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec