I. D. | 12. 7. 2022, 06:00

Neverjeten vzrok požarov v naravi

Profimedia

Večinoma v naravi zagori zaradi človeka, a krivce najdemo tudi drugje. TA neverjetni splet okoliščin je še posebej nevaren.

Novica prihaja iz ZDA, kjer skoraj 85 odstotkov gozdnih požarov povzročijo ljudje s svojim nevestnim ravnanjem. Med vzroke spadajo nezavarovana kurišča ali taborni ognji med kampiranjem, zažiganje odpadkov, uporaba strojne opreme in napake na njej, nemarno odvržene cigarete in namerni zažigi.  

Zato je bil posebno presenečenje požar iz leta 2015, ki je v Idahu pogoltnil kar 4000 hektarov, z njim se je borilo 165 gasilcev. Razlog? Ptica, ki je gnezdila vrh daljnovodnega stebra.

profimedia

Natančnejši pregled je pokazal, da so ptice, ki jih je “skurila” elektrika, od januarja 2014 do decembra 2018 v ZDA povzročile kar 44 gozdnih požarov. Analizo so spodbudile občasne zgodbe o takšnih dogodkih. “Ko pride do smrti zaradi električnega udara, ni nenavadno, da se voda v celicah živali v trenutku upari,” pojasnjuje biolog James Dwyer, ki je sodeloval pri raziskavi. “Celice zato eksplodirajo in ud lahko kar raznese.”  

Profimedia

Električni vodi so pticam zelo všeč, rade gnezdijo na nosilcih in stebrih. Posedanje po žicah je zanje večinoma varno, a če se ptica hkrati dotakne dveh žic z različno napetostjo, ali žice in ozemljitve (na primer droga), tok steče skoznje in jih zažge. Bolj ogrožene so hitre in večje ptice, kot so ujede, orli, jastrebi in štorklje.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by nurturewithnature (@nurturewithnature)

Število požarov, ki jih s svojo nesrečno usodo povzročijo ptice, je še vedno zelo majhno. Samo lani je po ZDA divjalo kar 60.000 gozdnih požarov. Prav tako se s požari konča majhen delež takšnih smrti ptic - vsako leto jih zaradi električnega udara umre od enega do deset milijonov. Kljub temu se odgovorni trudijo, da bi škodo še zmanjšali in žice ob nosilcih prekrivajo s plastično izolacijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.