14. 4. 2022, 21:34

NEVERJETNO odkritje: METEORIT, ki je trčil na Zemljo, prihaja iz oddaljenega vesolja?

Profimedia

Ameriška vojska je potrdila, da je pred osmimi leti na Zemljo strmoglavil medzvezdni meteor, ki ne prihaja iz našega Osončja.

Medzvezdni meteor je 8. januarja 2014 treščil na obalo Papue Nove Gvineje. Na to sta prva opozorila raziskovalca s Harvarda, a njune raziskave niso nikdar objavili, saj Nasinih podatkov ni bilo mogoče preveriti. Njihovo verodostojnost so sedaj vendarle potrdile vesoljske sile ameriške vojske.

Da bi bil meteorit lahko poseben, je ugotovil dodiplomski študent na Harvardu Amir Siraj, ki je pod vodstvom astrofizika Avija Loeba raziskoval prvi znani medzvezdni objekt v našem sončnem sistemu, poimenovan Oumuamua. Zaradi tega se je odločil pregledati Nasino bazo podatkov in poskušal najti druge medzvezdne objekte. V nekaj dneh je našel meteorit, za katerega je menil, da ne prihaja iz Osončja, poroča N1.

Kaj je nakazovalo na "medzvezdno naravo" meteorja?

Na to možnost je namigovala velika hitrost meteorja, znanega kot CNEOS 2014-01-08. Gibal naj bi se s hitrostjo 45 kilometrov na sekundo glede na Zemljo, ki se okoli Sonca premika s hitrostjo 30 kilometrov na sekundo. Siraj je določil natančnejšo heliocentrično hitrost, ki pove, kako hitro se objekt premika glede na Sonce. Hitrost je izračunal na podlagi kota, pod katerim je meteor zadel Zemljo. Meteor namreč lahko na Zemljo pade čelno, če se giblje v nasprotno smer od Zemlje, in od zadaj, če se gibljeta v isto smer.

Ker je šlo za padec od zadaj, se je izkazalo, da je meteor potoval s 60 kilometri na sekundo glede na Sonce. Pri načrtovanju njegove poti je nato ugotovil, da objekt ni krožil okoli Sonca in ne prihaja iz sončnega sistema. “Verjetno ga je proizvedla druga zvezda, nato pa je padel iz planetarnega sistema te zvezde, se po naključju prebil do našega sončnega sistema in trčil v Zemljo,” je povedal Siraj.

Študijo o tem sta Loeb in Siraj objavila 2019, a se ni nikoli prebila skozi recenzentski postopek. Njuni podatki so namreč prišli iz Nasine baze za študije objektov blizu Zemlje, ki ne razkriva natančnosti teh podatkov.

Podatke pregledala ameriška vojska

Raziskovalca sta po letih truda, da bi pridobila dodatne informacije, sedaj vendarle dočakala tudi uradno potrditev, da meteor res prihaja iz medzvezdja. Podatke je pregledal glavni znanstvenik poveljstva za vesoljske operacije, ki deluje znotraj ameriških vesoljskih sil, Joel Mozer. Potrdil je, da je Nasina ocena hitrosti tudi v resnici dovolj natančna, da nakazuje medzvezdno pot. 

Siraj, ki se je vmes ukvarjal z drugimi raziskavami, je medtem skoraj pozabil na svoje odkritje, zato ga je objava presenetila. “Mislil sem, da nikoli ne bomo izvedeli resnične narave tega meteorja in da so bili po naših številnih poskusih podatki preprosto blokirani nekje v vladi. Zato je bil trenutek, ko sem videl pismo ministrstva za obrambo, pravzaprav neverjeten,” je povedal. 

Po potrditvi se raziskovalec ponovno trudi, da bi bile ugotovitve objavljene v znanstveni reviji. Sestaviti si želi tudi ekipo, ki bi iz Tihega oceana, kamor je padel objekt, pridobila del meteorja. Če bi jim uspelo, bi bilo po Sirajevih besedah to za znanstveno skupnost prelomno, saj bi jim omogočilo odkriti več o svetu zunaj našega sončnega sistema, piše portal N1. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec