23. 6. 2022, 21:14

Neverjetno: temperatura zraka, ki so jo pred dnevi izmerili, je naravnost strašljiva

Twitter/Extreme temperature

Mnogi ljudje imajo radi sonce in se bodo odpravili na počitnice, da bi našli vroče vreme, toda temperatura, ki so jo izmerili v Abadanu bi odvrnila tudi najbolj goreče iskalce sonca.

Temperatura v iranskem mestu Abdan je dosegla kar neverjetnih 52,2 °C. Ta temperatura je ena najtoplejših doslej zabeleženih in glede na to, da kri vre pri 100 °C, je takšna vročina že malo strašljiva.

Temperature, kot je ta, postajajo vse bolj redne, ekstremne vročine pa so posledica podnebnih sprememb.

V Abadanu je postaja za poročanje o vremenu zabeležila osupljivih 52,2 stopinje Celzija.

Drugi deli Irana so v ponedeljek doživeli podobne visoke temperature nad 50 stopinj, poroča AccuWeather. Sosednji državi Kuvajt in Irak prav tako doživljata brutalno vroče razmere, deloma zahvaljujoč visokemu tlaku, ki se nahaja v regiji.

Alamy

Glede na to, da v regiji še ni poletje, obstaja skrb, da bi se temperature v prihodnjih mesecih lahko povzpele še višje. To je slaba novica za mnoge ljudi – starejši ljudje in dojenčki so še posebej občutljivi na ekstremno vročino, vročinski valovi pa so znani kot smrtonosni.

V takih okoliščinah je se izogibajte vročini, zlasti sredi dneva, in ves čas ostanete hidrirani. Obvezna je tudi krema za sončenje, saj bo sonce kožo opekel v nekaj minutah.

Zabeležena temperatura je bila ena najvišjih od začetka beleženja

Še bolj zaskrbljujoče je, da te temperature voditelji ne jemljejo dovolj resno, saj je generalni sekretar ZN Antonio Guterres nekatere vladne in državne voditelje obtožil, da govorijo o podnebnih spremembah, vendar se pri tem malo ukvarjajo z njimi. "Rezultati bodo katastrofalni," je opozoril.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ