5. 5. 2022, 14:03 | Vir: STA

Nosečnici prepovedali splav, čeprav je plod hudo bolan

Profimedia

Zdravniki so jo zavrnili, češ da je na Hrvaškem splav po 10. tednu nosečnosti protizakonit, čeprav to ne drži.

Hrvaško pretresa primer 39-letne ženske, ki je v 24. tednu nosečnosti zaradi malignega tumorja v glavi otroka želela narediti splav. Njena odvetnica Vanja Jurić je povedala, da je Slovenija rešitev samo, če ne bo uspela njihova pravna bitka na Hrvaškem.

Splav je na Hrvaškem vse težje dostopen

Nosečnica je za ogromen maligni tumor na možganih otroka izvedela na magnetni resonanci v bolnišnici Sveti Duh v Zagrebu. Možnosti, da bo otrok po rojstvu preživel, so izjemno majhne, v najboljšem primeru se ne bo mogel normalno razvijati.

"Zdravnica mi je rekla, da bo otrok, če preživi, imel hude poškodbe možganov, oziroma bo živel kot rastlina. Ničesar od tega ni napisala. Pisno sem dobila samo diagnozo, da ima progresivni tumor, ki raste in pritiska na male možgane," je povedala nosečnica.

Dodala je, da je na diagnozo čakala vse od 19. aprila. Ko je diagnozo dobila, se je odločila za splav. Zdravniki, na katere se je obrnila, so ji dejali, da ta po desetem tednu ni mogoč, čeprav zakon v določenih primerih predvideva tudi izjeme.

"Skoraj 60 odstotkov zdravnikov se zdaj sklicuje na ugovor vesti." Sredi protesta zaradi stigme prostovoljk, znanih kot 'Pogumne sestre', ki podpirajo ženske, ki si želijo legalizacijo splava na Hrvaškem.

Medicinski razlogi

To je v sredo po razkritju njenega primera potrdil tudi hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. "Vsaki ženski na Hrvaškem mora biti omogočena prekinitev nosečnosti tudi po izteku desetih tednov, če za to obstajajo medicinski razlogi," je sporočil in opozoril zdravstvene ustanove, da morajo točno in v ustreznem času obvestiti paciente o njihovih pravicah in možnostih.

39-letna nosečnica se je odločila, da bo splav opravila v Sloveniji, če to ne bo mogoče na Hrvaškem. Po njenih besedah je v Sloveniji odnos diametralno nasproten od Hrvaške. "Tam so mi dali podrobna navodila, polni so spoštovanja, človeški so, njihov odnos je nepopisno drugačen in ni nobenih problemov," je pojasnila. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.