21. 4. 2022, 20:37 | Vir: STA

Nov udarec za Borisa Johnsona

Profimedia

Britanski premier se na uradnem obisku Indije zagotovo ne bo mogel sprostiti.

Britanski parlament je potrdil predlog opozicijskih laburistov za začetek parlamentarne preiskave o tem, ali je premier Boris Johnson parlamentu lagal med pojasnjevanjem zabav, ki so v času pandemije covida-19 na Downing Streetu potekale kljub strogim protikoronskim ukrepom. Preiskavo so poslanci podprli brez nasprotovanja po celodnevni razpravi, v kateri so nekateri Johnsona znova pozvali k odstopu zaradi afere s spornimi zabavami, ki so jo poimenovali partygate.

Odločitev parlamenta je za Johnsona, ki je še izrazil upanje, da bo odločanje preloženo, velik poraz. Sicer pa na današnji razpravi ni bil prisoten, saj je na uradnem obisku v Indiji. Preiskavo o tem, ali je parlament zavajal, bo vodila posebna komisija za standarde in privilegije, ki jo sestavljajo štirje torijci in trije opozicijski poslanci.

Opravičilo ni zadostovalo

V torek se je Johnson v parlamentu sicer opravičil zaradi kršenja protikoronskih ukrepov v času pandemije covida-19, ko so se na Downing Streetu odvijale sporne zabave. Ponovno je zatrdil, da ni zavestno kršil pravil. Vztrajal je, da pozdravlja vsakršno preiskavo svojega ravnanja, vendar je dejal, da želi, da bi poslanci imeli "celotna dejstva", preden jo sprožijo.

Londonska policija medtem nadaljuje preiskovanje trditev, da so Johnson in vladni uradniki v letih 2020 in 2021 organizirali in se udeležili vsaj ducata zabav in s tem kršili stroge omejitve, ki so jih na Otoku sprejeli za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Afera je na Otoku sprožila ogorčenje, saj se je izkazalo, da premier in drugi visoki politiki kršijo pravila, ki so jih sami sprejeli in so jih morali državljani spoštovati ali pa so jim grozile visoke globe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.