15. 4. 2022, 13:49 | Vir: STA

Hrvaški zdravniki deklici vrnili sluh. Kako jim je uspelo?

Profimedia

Naši sosedje so zagotovo ponosni na svoje zdravnike. Uspela jim je operacija, ki jo izvajajo le na nekaj krajih na svetu ...

Ekipa strokovnjakov na kliniki za otorinolaringologijo in kirurgijo glave in vratu zagrebškega kliničnega centra Sestre usmiljenke je 13-letni deklici rekonstruirala ušesi in ji vrnila sluh.

Dodajajo, da tako zahtevne rekonstrukcije opravljajo le v dveh centrih v Evropi, Parizu in Brandenburgu, na Daljnem vzhodu in v Združenih državah Amerike.

Deklici vrnili sluh

V štirih operacijah, ki so se zvrstile v dveh letih in pol, je ekipa strokovnjakov pod vodstvom otorinolaringologov Ivana Rašića in Andra Košca 13-letnemu dekletu rekonstruirala obe ušesi in ji vgradila slušni aparat.

Hrvaški zdravniki so ji popravili prirojene napake ter ji omogočili dober sluh in izdelali estetsko izenačeni ušesni školjki.

S tem so postali prvi na Hrvaškem in v regiji, ki so hkrati izvedli zapleteno vsaditev aparata za sluh in rekonstrukcijo ušes na istem pacientu. S tem so deklici omogočili, da prvič v življenju normalno sliši.

"Zdaj slišim že, ko malo zašumi papir. Ko hodim, vse slišim. Vsega tega prej nisem slišala. Res se veselim in nisem vedela, da vi tako glasno slišite," je povedala deklica Simona. Zdaj se po uspešno končanem posegu s starši vrača v rodno Severno Makedonijo.

Zahteven poseg

Zdravniki so ji ušesi izdelali iz rebrnega hrustanca. Gre za zahteven poseg, saj so tik pod rebri pljuča, poleg tega morajo biti rebra tudi primerna. "Nikoli ne veste, kaj vas čaka, zato je to vedno tudi malo umetnosti in improvizacije," je dejal Rašić.

Rašić je v hrvaški javnosti znan po tem, da je pred petimi leti rekonstruiral polovico ušesa devetletni deklici, ki jo je pogrizel pes. Za rekonstrukcijo ušesa je tudi takrat uporabil rebrni hrustanec in iz njega oblikoval spodnji del uhlja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.