31. 7. 2022, 20:34 | Vir: STA

Vučić svari Prištino: "Spametujte se!"

Bobo

Po napovedani spremembi so srbski mediji že poročali o napetostih na mejnih prehodih. Kaj se dogaja?

Kosovo bo prepovedalo vstop na svoje ozemlje osebam s srbskimi osebnimi izkaznicami in bo namesto tega začelo izdajati posebne vstopno-izstopne dokumente, ki bodo veljali tri mesece. Prav tako bodo po novem prepovedane registrske oznake, ki jih za kraje na Kosova izdaja Srbija.

Vučić svari pred incidenti

Uradni Beograd temu ostro nasprotuje in srbski predsednik Aleksandar Vučić je Prištino in njene zaveznice  znova pozval, naj se "spametujejo".

Kot je posvaril, bi lahko namreč administrativne odločitve Prištine vodile v incidente in spopade.

Opozoril je, da je situacija za Srbe na Kosovu "zelo zapletena", Srbija pa po njegovem "še nikoli ni bila v tako kompleksni in težki situaciji kot danes". Ljudi je obenem pozval, naj ne glede na vse provokacije ostanejo mirni in "ne dajo Albancem nobenega povoda, da začnejo streljati v množico".

Avtomobil s srbskimi tablicami v Mitrovici na Kosovu.

Življenje znotraj "ukrepov" na obeh straneh

Gre sicer za recipročne ukrepe Prištine, saj Srbija že 11 let ne dovoljuje vstop državljanom Kosova s kosovskimi dokumenti, ampak jim izdaja posebna dovoljenja.

Napetosti med državama so se sicer znova okrepile septembra lani, ko je Priština uvedla recipročnost glede registrskih oznak. Od voznikov s srbskimi tablicami je namreč zahtevati, da med vožnjo po Kosovu zakrijejo srbske državne simbole.

Kosovski premier Albin Kurti je po seji sveta za nacionalno varnost poudaril, da bodo naredili vse, da bi se izognili morebitnim incidentom.

S ponedeljkom bo zdaj stekel rok za preregistracijo vozil s srbskimi registrskimi oznakami, ki bo trajala do 30. septembra. Vozil s srbskimi registrskimi oznakami je sicer največ na severu Kosova, saj tamkajšnji Srbi avtomobile pogosto registrirajo v Srbiji in ne na Kosovu. Bilo naj bi jih nekaj deset tisoč.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol