13. 4. 2022, 07:59 | Vir: STA

Znane nove podrobnosti o strelskem napadu na podzemni železnici

Profimedia

Osumljenca so identificirali po kreditni kartici, ki so jo našli na kraju zločina. 

Newyorška policija še ni ujela osumljenca za strelski napad na podzemni železnici v Brooklynu, ki je v vagonu in na platformi izstrelil skupaj 33 strelov, nato pa pobegnil, ko se mu je pištola zaskočila. Najmanj deset ljudi so ranile krogle, poškodovanih pa je bilo še najmanj 13 ljudi, smrtnih žrtev ni bilo.

Identificirali napadalca?

Policija je v torek zvečer sporočila, da išče 62-letnega temnopoltega Franka Jamesa, s katerim bi se rada pogovorila glede najetega tovornjaka podjetja U-Haul, ki so ga povezali z napadom. Šef detektivov James Essig sicer ni povedal, da ga sumijo napada. Vendar so se pojavili dvomi v to, saj za informacije, ki bi privedle do njegove aretacije, ponujajo nagrado 54.000 evrov.

Jamesa so identificirali po kreditni kartici, ki so jo našli na kraju zločina, kjer je strelec pustil za seboj torbo z dimno bombo, sekiro in pištolo, s katero je streljal. Policija je tovornjak našla nekaj kilometrov stran od kraja zločina.

S to kreditno kartico je bil v Philadelphii najet tovornjak U-Haul z registracijo iz Arizone. James naj bi se v Brooklyn pripeljal iz Philadelphie, ni pa še znano, kako je povezan z New Yorkom, ker ima naslova prebivališča v Philadelphii in Wisconsinu.

Okrepili županovo varovanje

Policijska komisarka New Yorka Keechant Sewell je povedala, da je James na družbenih medijih pisal o brezdomcih in newyorškem županu Ericu Adamsu, zaradi česar so okrepili županovo varovanje.

Ameriški mediji prav tako poročajo, da naj bi James že leta 2019 prišel na radar FBI v Novi Mehiki zaradi možnih groženj, vendar pa ga po pogovoru niso aretirali. Sewellova je še povedala, da dogodka ne preiskujejo kot teroristični napad, vendar ničesar ne izključuje.

Varnostne kamere na postaji 25. ulice niso delovale, vendar pa so strelca posneli potniki in priče, policija pa ima dovolj materiala, da ga prej ali slej ujame. Župan Adams je napovedal preiskavo podzemne železnice zaradi nedelujočih kamer.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel