8. 6. 2022, 22:30

Prelomna ugotovitev: TAKO zelo smo že onesnažili naš planet!

Profimedia

Pred človekom ni nihče varen, bi lahko komentirali najnovejše izsledke znanstvenikov. Kaj so odkrili?

"Odkritje mikroplastike v svežem snegu Antarktike je izjemno žalostno, saj priča o razsežnostih onesnaževanja okolja s plastiko, ki je dosegla celo najodročnejše predele sveta," je dejala  Alex Aves z univerze v novozelandskem Christchurchu.

V snegu na Antarktiki so znanstveniki odkrili prve dokaze o prisotnosti mikroplastike na tem kontinentu, kar priča o razsežnostih onesnaženosti okolja s plastiko, ki je doseglo tudi najodročnejše dele planeta.

Avesova je leta 2019 zbrala vzorce z 19 lokacij na Rossovi ledeni polici, ki je največja ledena polica Antarktike- Na njih je odkrila 13 vrst plastike, med katerimi je bila najpogostejša PET plastika, ki se navadno uporablja za izdelovanje plastenk in oblačil.

V raziskavi, katere ugotovitve so objavljene v znanstvenem časopisu The Cryosphere, je v povprečju odkrila 29 mikroplastičnih delcev na liter stopljenega snega.

Po oceni raziskovalcev je sicer možno, da je mikroplastika prepotovala tisoče kilometrov po zraku, vendar pa je enako verjetno, da je prisotnost ljudi na Antarktiki povzročila mikroplastični odtis.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord