19. 4. 2022, 08:49 | Vir: STA

Novi spopadi v Ukrajini terjali žrtve

Profimedia

Vojna na vzhodu Ukrajine se stopnjuje. Kako se je na stanje v državi tokrat odzval predsednik Volodimir Zelenski?

Ruska vojska je v ponedeljek po navedbah ukrajinskih oblasti začela novo obsežno ofenzivo na vzhodu države. Glavni cilj ruske vojske je doseči preboj v regijah Doneck in Lugansk ter vzpostaviti nadzor nad Mariupoljem, so sporočili iz ukrajinske vojske.

Da se je v ponedeljek začela nova ofenziva na vzhodu države, je v ponedeljek zvečer potrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinski mediji poročajo o silovitem obstreljevanju ob frontnih linijah na območju Donecka, med drugim v mestih Marinka, Slavijansk in Kramatorsk. O eksplozijah poročajo še iz Harkova, Mikolajiva in Zaporožja.

Umrlo več civilistov

Novi spopadi so terjali tudi nove smrtne žrtve. V Harkovu so umrli najmanj trije civilisti, ko so rakete zadele stanovanjsko območje, so sporočile lokalne oblasti. Štirje so umrli med poskusom bega iz mesta Kremina v regiji Lugansk, ki so ga v ponedeljek zavzele ruske sile. V sosednji regiji Doneck so po besedah guvernerja Pavla Kirilenka zaradi bombardiranja umrli štirje civilisti.

Nadzor nad Doneškim bazenom bi Moskvi omogočil, da vzpostavi kopenski most z okupiranim polotokom Krim. Ruske sile tako na jugu države še naprej skušajo zavzeti strateško pomembno mesto Mariupolj, kjer pa kljub silovitim spopadom in pomanjkanju osnovnih potrebščin še naprej vztrajajo ukrajinske sile.

Izkoriščajo Belorusijo

Tudi po informacijah ameriškega obrambnega ministrstva to pristaniško mesto še ni padlo. Sicer pa v Pentagonu spremljajo krepitev ruskih sil na vzhodu in jugu države. Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby ni želel razkriti podrobnosti glede položajev ruskih bataljonov, je pa ocenil, da Rusi trenutno vzpostavljajo teren za agresivnejšo in obsežnejšo ofenzivo na območju Donbasa.

Ruske sile po navedbah ukrajinske vojske sicer še naprej izkoriščajo ozemlje Belorusije za izvedbo zračnih napadov na Ukrajino. Obenem opazujejo premike vojaške opreme z vzhoda in osrednjih delov Rusije. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord