STA/M.P. | 2. 9. 2022, 21:34

Spet zapleti pri dobavi ruskega plina

Profimedia

Plinovod Severni tok 1 je bil zaradi vzdrževalnih del sicer zaprt, a ponovnega odprtja ni pričakovati po načrtovanem urniku. Zakaj?

Dobava ruskega plina po plinovodu Severni tok 1 v soboto ne bo ponovno stekla, kot je bilo prvotno predvideno. Med tridnevnim vzdrževanjem so namreč odkrili okvaro v turbini, je sporočil ruski energetski velikan Gazprom. 

Gre za kaznovanje Nemčije?

Ker je sporočilo ruskega energetskega velikana Gazprom prišlo le nekaj ur zatem, ko so finančni ministri držav skupine G7 sporočili, da se nagibajo k uvedbi cenovne kapice na rusko nafto, menijo, da gre za ruski povračilni ukrep.

Plinovod Severni tok 1 pod Baltskim morjem oskrbuje Nemčijo z ruskim plinom. 

Gazprom je v preteklih mesecih že drastično zmanjšal dobavo plina Nemčiji, za kar so okrivili manjkajoče turbine na plinovodu Severni tok 1. Te na popravilo pošiljajo v Kanado, postopek pa zapletajo sankcije Zahoda proti Rusiji.

Moskva vztraja pri tehnični napaki ...

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je že pred tem opozoril, da je zanesljivost plinovoda Severni tok ogrožena.

"Tehničnih rezerv ni, na plinovodu Severni tok deluje samo ena turbina," je Peskov dejal v odzivu na novinarsko vprašanje, ali je mogoče v prihodnjih mesecih pričakovati nova popravila na plinovodu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord