Nikola Vuković | 12. 9. 2023, 09:12

Zaradi lastne varnosti pobegnil iz države: napadi na novinarje so v nekaterih državah regije postali kruta realnost

Profimedia

Napadi na samostojnost medijev predstavljajo vse večjo in hkrati tudi resno grožnjo demokraciji, svobodi izražanja in javnemu dialogu.

Novinarstvo že od nekdaj velja za sedmo silo, ki je močno vplivala na oblikovanje javnega mnenja. Z razvojem tehnologije in digitalnih medijev, ki omogočajo doseganje večjega števila ljudi, je novinarstvo dobilo še večji pomen. Toda to je prineslo tudi dodatne težave svobodnim in objektivnim novinarjem, ki se pri svojem delu soočajo z različnimi pritiski in grožnjami, ki prihajajo predvsem od vladajočih struktur, njihovih medijev in privržencev. Zatiranje medijske svobode, nenehna kritika objektivnih novinarjev, ki niso privrženci oblasti, različne vsakodnevne žalitve in grožnje so pogosta praksa vladajočih struktur tudi v Srbiji.

Grožnje in napadi

Država, v kateri ima absolutno oblast en človek, nenehno pada na svetovnih lestvicah, ki se ukvarjajo z raziskavami medijske svobode. Tako je nenehno mogoče zaslediti novice o napadih na določene redakcije in novinarje, ki poskušajo prebivalcem Srbije na objektiven in vesten način prikazati koruptivna in drugačna dejanja ljudi na oblasti, ki že od samega začetka svoje vladavine izkoriščajo moč sedme sile in njen vpliv na javno mnenje. V zvezi s tem so poskušali na različne načine pridobiti vse glavne medije, da bi vplivali na mnenje ljudi, predvsem zaradi prikrivanja svojih koruptivnih dejanj in raznih napak in spodrsljajev, ki se jim vsakodnevno dogajajo.

Profimedia

V preteklih letih smo bili priča različnim grožnjam in napadom na redakcije medijev, kot so Danas, N1, Nova.rs itd. Še bolj brutalne žalitve in napadi so bili deležni novinarji KRIK-a, NIN-a in BIRN-a, ki so raziskovali in odkrili eno največjih korupcijskih afer, v katero so bili vpleteni državni uradniki. Nekaj ​​najhujših napadov in groženj pa so bili deležni novinarji, ki državljanom Srbije satirično prikazujejo, v kakšni državi živijo in kdo kroji njihove usode. Med njimi so najbolj izstopali Ivan Ivanović ("Večer z Ivanom Ivanovićem"), Zoran Kesić ("24 minut") ter voditelja oddaje "Dober, slab, zloben" Nenad Kulačin in Marko Vidojković.

Hudič je odnesel šalo

Primer kolegov Kulačina in Vidojkovića kaže, da je hudič odnesel šalo in da ne gre več le za politični boj in nasprotujoča si mnenja. Nenehni pritiski in laži, ki jih servirajo v provladnih medijih in s tem vplivajo na to, da jih označijo za državne sovražnike, so povzročili grožnje ne le njim, ampak tudi njihovim družinam. Marko Vidojković je moral s pomočjo nekaterih nevladnih organizacij celo zapustiti državo zaradi lastne varnosti. Kljub vsemu svojo oddajo še vedno vodita na portalu Nova.rs, Vidojković se ji pridruži prek videa.

Marko Vidojković

Marko Vidojković

YouTube/posnetek zaslona

Kot v mnogih tovrstnih primerih so edina podpora tem ljudem vestni kolegi, posamezna novinarska društva, nevladne organizacije in seveda tista stran Srbije, ki ji je jasno, kam vse to vodi. In se zdi, da se vse bolj prebujajo, na to pa kažejo tudi "protesti proti nasilju", ki potekajo vsak teden po mestih te države in ki se verjetno ne bodo končali, dokler bo na oblasti sedanja struktura.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord