6. 4. 2022, 17:29

O čem VSE sta se po telefonu pogovarjala Vučić in Putin?

Profimedia

Srbski in ruski predsednik sta v dobrih prijateljskih odnosih. Kakšen načrt sta skovala tokrat?

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je najprej čestital predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću za prepričljivo zmago na predsedniških volitvah in za zelo pomembno zmago Srbske napredne stranke (SNS) na parlamentarnih volitvah.

Ob tej priložnosti je Putin predsedniku Vučiću zaželel še veliko sreče in uspeha na odgovornem položaju predsednika države v naslednjih petih letih in izrazil prepričanje, da bosta Srbija in Rusija ohranili “zares prijateljske odnose”. Aleksandar Vučić se je zahvalil za čestitke in dejal, da bo Srbija še naprej vodila politiko evropske poti, hkrati pa ohranjala iskrene in tradicionalne prijateljske odnose z Rusko federacijo, poroča N1.

O gospodarstvu, energetiki in politiki

Predsednika sta v pogovoru sklenila, da sta državi v letu 2021 in v prvih dveh mesecih letošnjega leta zaznali gospodarsko rast, kar je dober znak uspešnega sodelovanja. Ponovno izvoljeni  Vučić je Putina med drugim seznanil s težavami, s katerimi se spopada Srbija pri uvozu zemeljskega plina. Kot je še poudaril Vučić, je sam prepričan, da bodo tako v ruskem naftnem podjetju Gazprom Neft kot tudi v Srbiji ter v drugih evropskih državah “našli izhod iz nastalih razmer”. Predsednika sta se dotaknila še dolgoročne rusko-srbske pogodbe o plinu, katere veljavnost naj bi se iztekla konec maja. Kot sta sklenila, morata državi v najkrajšem času začeti pogovore o podaljšanju pogodbe, ki se izteče konec maja, in se dogovoriti o ceni, količini ter drugih pogojih nabave za Srbijo.

Diplomatsko o vojni

Na koncu telefonskega pogovora je Putin Vučića seznanil tudi z dogodki v Ukrajini in razlogi, zakaj se je Rusija odločila za izvajanje, kot je sam dejal predsednik Putin, “vojaške operacije v Ukrajini”. Vučić se je ob tem skliceval na že znana stališča Srbije in srbskega sveta za nacionalno varnost ter hkrati izrazil upanje, da se bo konflikt v Ukrajini čim prej končal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord