27. 5. 2022, 12:15

Ob obali južne Istre opazili morskega psa, ob njem plava še več manjših

Slika je simbolična.

Profimedia

Morski pes že nekaj dni plava v plitvini, globoko v Medulinskem zalivu.

Morskega psa so sprva opazili v Medulinu, zdaj pa je na družbenih omrežjih zaokrožil posnetek morskega psa, ki plava v zalivu Šćuza v Pomerju. Najbrž gre za istega morskega psa, poroča N1. 

Za katero vrsto gre? 

Najverjetneje gre za manjšo in užitno vrsto morskega psa, ki lahko zraste do 1,5 metra v dolžino, poroča hrvaški medij Regional express. Novinar Mladen Kolenko, ki je tudi navdušen podvodni ribič iz Medulina, je povedal, da bi lahko šlo za “lisico” – vrsto morskega psa iz družine sabljačev, ki pa lahko zrastejo tudi do pet metrov.

Posnetek zaslona

Ta morski pes oziroma lisica-kadel že nekaj dni plava v plitvini, globoko v Medulinskem zalivu. Dodal je, da ob tem morskemu psu plava še več manjših. Po njegovih besedah bi lahko šlo za samico, ki je s svojim potomcem zašla z bližnjih globokih ribolovnih področjih modre ribe na Kvarnerju v plitvino Medulinskega zaliva, kjer so v tem času že turisti.

“Pomembno je vedeti, da morski pes lisica spada med zaščitene vrste morskih psov v Jadranskem morju, za razliko od kadela, ki se jih legalno lovi, njihovo meso pa prodaja v ribarnicah,” je še povedal Kolenko.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord